Полицаи излязоха на протести с искане за реална реформа (обобщение)

20:45, 14 мар 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И днес в няколко града на страната продължиха полицейските протести срещу готвените изменения и допълнения на Закона за МВР. След като миналата седмица се вдигнаха полицаите от Варна и Бургас, днес действията им бяха последвани от колегите им в София, Пловдив, Кърджали, Плевен, Гоце Делчев.

Двайсетина полицаи излязоха на протест пред парламента в столицата. Сбирката в София не беше шумно рекламирана. Организаторите обявиха, че готвят мащабна акция в столицата, най-вероятно на 17 март.

Петдесетина полицаи пък се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив и се насочиха към кръстовището на баня "Старинна", където раздаваха листовки и ароматизатори на шофьорите на преминаващите коли. Служителите на МВР бяха категорични, че не протестират за пари, а искат истинска реформа, защото осмата промяна в закона за тази година само разклаща доверието у младите хора, които биха влезли в системата.

Те настояха и за спиране на постоянните промени на "Противопожарна безопасност и защита на населението" от агенция в дирекция. Според тях сегашните протести са по-малобройни в сравнение с тези през есента на миналата година не заради страх, а заради демотивация и незнание.

За утре в Пловдив е насрочено шествие на протестиращите полицаи по улиците "Райко Даскалов" и "Княз Александър Първи".

Около 100 полицаи излязоха на протест тази вечер в Кърджали. Подкрепа те получиха и от служители на хасковската полиция. Не се предвиждат протести тези дни в Хасково, съобщи за Topnovini.bg Коста Костов от полицейския синдикат СФМВР. В 17.30 ч. служителите на МВР от Хасково и Кърджали се събраха пред паметника на Левски на мълчалив протест.

Марин Христозов, който е от синдикалното дружество 66 в Кърджали, обясни, че са подали заявление за протеста в общината преди 72 часа. По думите му този път идеята не била да се прави флашмоб или да се затруднява движението, а просто "да се нахъсаме, да си поговорим".

Сред протестиращите имаше и хора от администрацията в МВР. Полицаите от двата областни града бяха категорични, че няма да отстъпят от исканията си. Освен това те изразиха категоричното си мнение, че предложенията на министерството не са реформа.

Повече от 100 служители на ОД на МВР в Плевен се събраха пред сградата на Централното полицейско управление в града на открито събрание. Председателят на синдикалната организация Иван Мусков коментира, че според общото мнение готвените законови промени посягат върху изконните права на служителите. Това ги демотивира силно и в крайна сметка ги принуждава да работят не чак толкова добре. По думите на Мусков, при униформените служители от 5 години липсва работно облекло.

Около 70 полицаи се включиха в протестното шествие на служителите на реда в Гоце Делчев. То започна от площада пред Дома на културата в града, продължи по централната улица "Търговска" и приключи на площад "Гоце Делчев".

Протестът премина спокойно, съобщи заместник-председателят на синдикалната федерация на служителите на МВР към полицейското управление в Гоце Делчев Димитър Попов. По думите му в акта на недоволство са се включили и членове на семействата на полицаите, както и пожарникари и служители на "Гранична полиция".

"Надявам се да бъдем чути и реформата, която ще се направи да има устойчивост във времето", сподели Попов и допълни, че ако управляващите не чуят исканията им, ще организират протест в София.

Служителите на МВР в цялата страна са категорично против намаляването на обезщетенията при напускане на системата от 20 на 12 заплати, както и орязването на годишните им отпуски от 30 на 25 дни. Те не приемат и включването на социалните добавки към заплатата, създаването на Агенция "Пожарна безопасност и защита на населението", както и на Изпълнителна агенция "Социални дейности".

Липсват всякакви аргументи и анализи в подкрепа на орязването на част от социалниалния пакет, твърдят от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР). Те са категорични, че проведените разговори и срещи между представителите на политическото ръководство на МВР и синдикатите в Министерството са били формални, а предложенията не са били реално обсъждани.

"За пореден път станахме свидетели на авторитаризъм в едно ведомство, което декларира, че е демократизирано. СФСМВР не е съгласна с така предложеният ЗИДМВР. Реформата в МВР е повече от необходима", категорични са полицейските синдикати и служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама