Въпреки че Борисов подкрепи къмпингуващите, протести имаше в няколко града

21:31, 14 мар 16 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки че премиерът Бойко Борисов подкрепи къмпингуващите и протестиращите екоактивисти, като днес разпореди промените в закона, които забраняват опъването на палатки и паркирането на 100 метра от плажовете по Черноморието, да отпаднат, стотици екоактивисти излязоха да протестират. Тази вечер демонстрации имаше в София, Пловдив, Шумен, Русе и Стара Загора.

Най-много бяха „къмпингуващите“ в столицата, Пловдив и Стара Загора.  В София десетки кемпери затвориха движението по бул. „Цар Освободител“, а площад „Независимост“, пред Партийния дом, се се превърна в сцена, където екоактивистите скандираха „Искаме природа, не бетон“. Свиреше и силна музика.

Екоактивистите заявиха, че не вярват на обещанието на премиера, докато не го видят осъществено. За това протестиращите се заканиха да „къмпингуват“ на жълтите докато забраната окончателно отпадне.

В Пловдив стотици се събраха пред сградата на общината. В града под тепетата, хората протестираха, не само заради вече гласуваните промени, но срещу подготвяните промени в закона за туризма, които предвиждат забраната за къмпингуване не само по морето, но и на територията на цялата страна. Пловдивчани заявиха, че не са съгласни със забраните. Според тях трябват ясни правила за къмпингуване, но не и забраняването му.

И в Пловдив някои от протестиращите бяха донесли музикални инструменти, а момиче изпълни на флейта химна на България. Защитниците на свободното къмпингуване са категорични, че няма да се откажат от исканията си и правото си да избират начина, по който да отдъхват сред природата.

Над 200 души протестираха срещу забраната за къмпингуване и в Стара Загора. Те се събраха на площада пред общината и заявиха недоволството си от решението на парламента. Хората заявиха, че се надяват здравият разум да надделее и да не бъдат глобявани, когато решат да се насладят на природата.

Някои разпънаха палатка, за да покажат, че хората, които ходят на къмпинг, не са престъпници, а такива, които се грижат за природата. Други от участниците в протеста носеха символично пепелници, с което демонстрираха грижата си за чистота на местата, където ходят на къмпинг.

В Шумен протестът протестът протече под звуците на вувузели и свирки с плакати “Искаме правила за къмпингуване, а не забрани”, “Искаме природа не бетон”. Над сто души се събраха пред сградата на общината в града.

Хората се бяха събрали, за да изразят недоволството си от абсолютна забрана за палатки в цялата България извън територията на категоризираните къмпинги, която се предвижда в промените в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане.

В Русе протестиращите бяха най-малко. Те бяха разделени на две групи. Една част от хората се събраха пред общината в 18.00 ч., а друга – пред Булстрад Арена. В 18.30 ч. първата група потегли към плаца пред залата, където се обедини със съмишлениците си.

Към протеста се включиха и собственици на каравани, които преминаха по улиците на града и се върнаха обратно до кръговото кръстовище, в което направиха множество обиколки.Това предизвика задръстване в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама