Представят документалния филм “Служебен защитник” в Русе

06:43, 24 мар 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Юридическият факултет на Русенския университет “Ангел Кънчев” съвместно с Клуб “Юрист” организират прожекция на документалния филм “Служебен защитник”.

Филмът разказва историята за изтъкнатия български адвокат и общественик Илия Цанов. След потушаването на Априлското въстание, той е призован в Русе за служебен защитник на заловените въстаници от Ботевата, Таньовата и Патревата чета, съобщават още организаторите на събитието днес в Русе.

По време на самото дело, Илия Цанов произнася блестяща реч в защита на въстаниците. В продължение на два часа, той защитава поотделно всеки един от подсъдимите и убедително доказва, че поисканите от обвинението тежки присъди са неоснователни. В крайна сметка, искането на прокурора за налагането на смъртното наказание отпада.

Изходът от делото има широк обществен отзвук в чужбина. Множество дипломати открито изразяват своето уважение към служебния защитник.

Илия Цанов е роден във Видин през 1835 година. Завършвайки образованието си в Свищовското училище, се завръща в родния си град и започва работа в семейната търговска кантора. Илия ефенди, бързо усвоява османското административно устройство и внимателно изучава османското законодателство – знания, които предопределят неговата съдба и изиграват решаваща роля в живота му.

Самоук практик юрист, той умело използва високия си пост в местната администрация, за да помага на изпадналите в беда българи. След Освобождението, Временното руско управление назначава Илия Цанов за помощник-градоначалник на София. За кратко се връща в родния си град като председател на Видинския окръжен съд.

Народен представител е в Учредителното събрание от 1879 година и участва активно в комисията по изработването на Търновската конституция. Издига се до пост председател на Софийския съд и полага основите на съдебното ведомство. Назначен е за главен секретар на Министерството на правосъдието и за управляващ българското дипломатическо агентство в Цариград.

Дипломатическата му работа изиграва важна роля, за да се избегнат евентуални усложнения, когато през 1885 година се обявява Съединението. В началото на 1886 година в качеството си на външен министър е изпратен в Цариград за водене на преговорите за признаване на извършеното обединение.

Участва в подготовката и изработването на Топханийския акт, с който се признава Съединението. Уважаваният юрист и общественик в края на живота си често с болка споделял пред близките си: “Защо не бях в София, когато съдеха Левски. Сигурен съм, че щях да го отърва от въжето”.

По време на самото събитие, председателят на Клуб “Юрист” - Браян Златев ще изнесе лекция относно живота и делото на Илия Цанов.

Прожекцията ще се състои днес, 24 март, от 17:00 часа в зала - 2.101 в сградата на Втори корпус. Вход свободен за всички граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама