Община Тервел започва саниране на още четири жилищни блока

08:01, 24 мар 16 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Тервел обяви поръчки за избор на строители, които ще санират четири жилищни блока в квартал „Изгрев“, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Офертите  на желаещите да  санират блоковете в Тервел ще бъдат отворени на 22 април.

През  есента на 2015 г. бяха санирани първите две многофамилни жилищни сгради в Тервел. Живущите в осемдесет и четири апартамента във вече санираните две сгради прекараха зимата в обновени жилищни блокове. Живещите съобщават за намаляване на разходите си за отопление и за по-добри показатели на микроклимата в домовете си. Естетичният външен вид на доскоро грозни панелни сгради също се отразява положително на средата в града, посочи Илиева.

Новите четири многофамилни сгради са с общо 192 апартамента. Техническите и енергийни обследвания предписват изпълнение на пакет от няколко енергоспестяващи мерки – типлоизолиране на стени, подмяна на дограма, топлоизолиране на покрив, топлоизолиране на под над мазетата на блоковете, енергоспестяващо осветление. Предписва се още да се подменят с нови корозиралите метални парапети на балконите, да се обработят и запълнят с фугопълнител фугите между панелите, да се освежат стълбищните  клетки. За единият от блоковете се предписва конструктивно укрепване на балкони на първия етаж. Предписват се дейности по основен ремонт на покривите, като за всички сгради е установено много тежко състояние – липсваща хидроизолация, разрушени комини, воронки, бордове – дефекти, които резултират в множество течове-най-силни на последните етажи, но отразяващи се и на апартаментите до първи етаж.Има предписания за отремонтиране на клоновете на канализацията в избените помещения, както и за привеждане в изправност на мълниезащитните инсталации и ел.инсталациите в общите части.

Общината поставя изисквания към строителите да наемат на работа по време на строителството най-малко девет безработни лица, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“ от Тервел. Стойността на работите по блоковете – проектиране, строителство и авторски надзор възлиза на 2 240 000 лв. Предстои обявяване на поръчки за избор на фирми, които ще упражняват строителен надзор и инвеститорски контрол на строежите.

Българска банка за развитие изплати на 100 % направените от Община Тервел разходи за санирането на първите две сгради. Освен шестте „големи“ жилищни сгради, документи за финансиране от банката подготвиха още 12 сгради с по-малко от 36 апартамента. За тези сгради се очаква дейностите да се изпълнят през 2017 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама