Нови 5 случая на туберкулоза в Сливенско

08:13, 24 мар 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световната здравна организация е обявила 24 март за Световен ден за борба с туберкулозата. Денят е избран поради факта, че на 24 март 1882 година немският лекар Робърт Кох представя пред Френската академия на науките своето откритие – причинителят на туберкулозата.

Тази година Световния ден ще премине под мотото „Обединени в борбата срещу туберкулозата”.

От началото на 2016г. до средата на м. март на територията на област Сливен са регистрирани 5 новооткрити случая на туберкулоза, обявиха от РЗИ Сливен.

От инспекжията поясниха, че туберкулозата е предотвратимо и лечимо заболяване, но продължава да бъде проблем и то не само на бедните страни и на лицата в неравностойно положение. Това поражда необходимостта от своевременно откриване на новите случаи и насочването им към специализирани лечебни заведения за диагностика и лечение.

Всяка година в света се регистрират 9 милиона нови случая на туберкулоза и умират 1,5 милиона от туберкулоза.

Всеки ден в света 24000 души се заразяват, 4000 умират, 8000 случая остават неоткритите.

Най-рисковите групи за заразяване с туберкулоза у нас са: злоупотребяващи с алкохол, инжекционно употребяващи наркотици, лица от ромски произход, хора, живеещи с ХИВ, лица лишени от свобода, лица с инсулино зависим диабет, деца на улицата и лица, търсещи убежище.

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата в България са безплатни за всички независимо от техния здравноосигурителен статус.

Всеки лев, инвестиран в превенцията на туберкулозата спестява средства за лечение.

Най-важното за профилактиката е задължителната имунизация против туберкулоза за всички новородени деца и реимунизацията на 7, 11 и 17 години, както и провеждането на профилактични изследвания за ранно откриване на заболяването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама