Съдът в Хага произнася присъдата на Радован Караджич

09:18, 24 мар 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният трибунал за военни престъпления в бивша Югославия ще обяви присъдата на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич.

В четвъртък военновременния лидер, укривал се 13 години от правосъдието, трябва да чуе присъдата си за геноцида в Сребреница - 21 години след като той бе извършен.

Според прокуратурата бившият президент на босненските сърби Радован Караджич стои зад най-тежките военни престъпления през войните след разпадането на Югославия. Обвинението твърди, че той носи отговорност за атаките над Сараево, продължили 1425 дни.

Според голяма част от свидетелските показания по време на обсадата над босненската столица сърбите произволно са атакували града и са убивали случайни граждани. Водата, газоснабдяването, електричеството и достъпът на помощи до Сараево също са били спирани, оставяйки населението безпомощно и изтощено.

Това ще бъде най-важната присъда в 23-годишната история на трибунала. Тя ще определи дали Караджич е виновен за масовото изтребление на мюсюлманите в Сребреница, определяно като най-кървавото престъпление в Европа след Втората световна война.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, бошняците мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама