Натровените деца с вирус на “круизния кораб”

11:13, 24 мар 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още едно дете от професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец е прието тази нощ в инфекциозно отделение със симптоми за хранително отравяне, предава БНТ. Така общият им брой става 47.

Според първите изследвания на децата, хоспитализирани в “Св. Анна” и в Инфекциозна болница, става ясно, че учениците са с инфекция, причинена от норовирус или както е по-известен вирус на “круизния кораб”.

От “Св. Анна” успокояват, че вирусът “не е страшен” и след като се овладее обезводняването, минава за два-три дни. Той често причинява гастроентерит, а симптомите включват гадене, повръщане, диария, стомашни болки, главоболие, температура и мускулни болки.

Хората могат да се заразят от консумирането на заразени храни или напитки, докосването до повърхности или предмети и последвало слагане на ръцете в устата, директен контакт с лице, което е заразено и има симптоми, като грижейки се за някой, който е болен или яденето на едни и същи храни или използването на едни и същи прибори за хранене с някой, който е болен, предупрежават от болницата.

За да се предпазим, трябва да мием добре ръцете си, плодовете и зеленчуците, както и след заболяване да дезинфекцираме добре заразените повърхности.

“След заболяване, веднага сменете дрехи и чаршафи, които може да са заразени с вируса”, съветват още от болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама