Салах Абдеслам иска да бъде върнат във Франция

12:07, 24 мар 16 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терерористът Салах Абдеслам иска да бъде върнат във Франция, съобщава „Паризиен“.

Това казал той на адвоката си Свен Мари, след като разбрал за атентатите в Брюксел.

По-рано беше съобщено, че той не желае да бъде екстрадиран в страната, но променил мнението след къвавия вторник в сърцето на Европа.

"Ще обсъдя решението му със съда", заяви адвокатът на терориста и добави, че клиентът му иска да даде показания във Франция. „Това е нещо добро", каза още Мари.

Адвокат Свен Мари, който защитава задържания миналия петък терорист от ноемврийските атентати в Париж заяви, че клиентът му е спрял да говори след джихадистките удари в Брюксел. Мари казва, че ако е знаел за това колко Абдеслам е бил свързан с терористите, самовзривили се на летището и в метрото на белгийската столица, едва ли е щял да се заеме със случая.

Медиите вчера съобщиха, че надзирателите в затвора в Брюж, където е въдворен Абдеслам, са му забранили да гледа телевизия, за да не научи за атентатите в Брюксел. Той обаче разбрал от друг затворник Мехди Немуш - извършителя на първия атентат на "Ислямска държава" вЕвропа (в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г.), настанен в съседна килия.

По-рано световните информационни агенции съобщиха, че адвокат Свен Мари е бил нападнат в белгийската столица. Той е бил нападнат физически, но и същевременно е получил десетки имейли, в които е получил заплахи заради поемането на защитата на Салах Абдеслам.

„Наложи се да затворя кантората си, за да гарантирам сигурността на служителите си“, разкри адвокатът. Той подчерта, че не желае да бъде поставен под полицейска защита.

Ден след задържането на Абдеслам адвокатът му заяви, че неговият клиент ще съди прокурора на Париж Франсоа Моленс. Причината е, че той разгласил самопризнанието му, че планирал да извърши самоубийствен атентат в нощта на 13 ноември 2015 г.

Моленс каза, че Абдеслам е възнамерявал да се взриви на „Стад дьо Франс”, където същата вечер се играеше приятелска среща по футбол между националните отбори на Франция и Германия.

Първите думи на терориста след задържането „Радвам се, че всичко свърши” бе разтълкувано от разследващите като знак на своите съмишленици да ударят Брюксел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама