Малките предприятия в Шуменско осигуряват 57% от работните места в областта

12:09, 24 мар 16 25 552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
57% от работните места в област Шумен са осигурени от микро и малките предприятия. Това обяви днес областният управител Донка Иванова при откриването на конференция за подпомагане на малкия и среден бизнес.

Форумът в зала “Тича” на Гранд хотел “Шумен” е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и местният Областен информационен център.

Най-много малки и средни предприятия в областта има на територията на общините Шумен, Велики Преслав и Нови пазар.

“За нас е важно малките и средни предприятия да се развиват, за да се осигуряват устойчиви работни места”, каза още Донка Иванова и отбеляза, че все още на пазара на труда в Шуменско липсват добре подготвени специалисти, което е голям проблем за местния бизнес. Иванова обаче подчерта, че основна задача на местната власт е да работи за намаляване на административните е регулативни изисквания, които затрудняват функционирането на малките фирми.

“Малките и средни предприятия в община Шумен създават работни места и са най-добрите данъкоплатци. Ние работим за насърчаване на развитието им и създаването на нови фирми”, категоричен бе и зам.-кметът на Шумен Боян Тодоров, който също присъства на форума.

Във видео обръщение евродепутатът Ева Паунова поздрави участниците в конференцията и подчерта, че малкият и среден бизнес е основният градивен елемент на икономиката на всяка държава. Паунова посочи, че България е една от първите държави в ЕС, която е подписала две гаранционни програми на стойност 300 млн. евро, от които ще се възползват около 1 500 малки и средни предприятия у нас.

На конференцията присъстват около 100 представители на малки и средни фирми от Шумен и региона. На срещата те ще бъдат запознати с възможностите, които предлага Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия за развитие на бизнеса, внедряване на иновативни начини на работа и модернизиране на вече съществуващи производства, методи за излизане на чуждите пазари, успешни участия в изложения у нас и в чужбина. На срещата бе оповестено, че през 2015 година България е постигнала рекорден ръст в износа, който възлиза на 45 млрд. лева и целта е той да бъде запазен. На срещата бе отбелязано още, че 60% от износа на страната е за ЕС.

Изпълнителният директор на Агенцията Никола Стоянов разясни пред присъстващите, че основна цел на структурата е подкрепа на предприемачите. Към Агенцията действа и Национален иновационен фонд, който от 2004 година до момента е имал седем сесии, в които са изплатени 45 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от държавната хазна на малки и средни компании у нас за подобряване и модернизиране на производствата им. Максималната стойност на субсидията е до 500 хил. лв. От подпомагането могат да се възползват всички фирми, регистрирани по Търговския закон, а документацията за кандидатстване може да се изтегли от сайта на Агенцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама