Пчелари от Шумен ще се включат в национален протест

12:27, 24 мар 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пчелари от Шумен и региона ще се включат в национален протест срещу разрешената употреба на два растителни препарата, вредящи на пчелите. Това съобщи председателят на съюза на пчеларите в Шумен Даниела Челебиев.

Протестът е планиран за Благовещение пред сградата на Министерството на земеделието.

Поводът за него са две заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, издадени на 29 януари, които разрешават контролирана употреба на два неоникотиноиди, които са забранените с мораториум в целия Европейски съюз.

Пчеларите са против разрешаване на използването на неоникотиноиди, дори само за предсеитбена обработка на семена, тъй като те действат пагубно, както върху пчелите, така и върху хора и животни, поради преминаването им в почвата и подпочвените води.

Черлебиева посочи, че от Шумен засега сигурните участници в протеста утре са двама, от Разград - 3-ма, от Силистра все още се организират, от Търговище - 12, от Варна -30. 

Тя обясни, че причината за малкия брой участници от регионa са ниски доходи на пчеларите и невъзможност да заделят средства за път до София.

Пчеларите са категорично против разрешаване на използването на неоникотиноиди, дори само за предсеитбена обработка на семена. Те са недоволни и от промените в закона за пчеларството и закона за растителна защита, които според тях са се случили тихомълком и работят срещу тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама