Сотир Цацаров поиска уволнение на пловдивския прокурор Петко Минев

13:18, 24 мар 16 25 978 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров внася във Висшия съдебен съвет предложения за налагане на наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ на  Петко Минев от Районна прокуратура-Пловдив.

След извършени проверки от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура и Инспектората на Върховна касационна прокуратура  са установени  допуснати от прокурор Минев нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Според разследването през 2014 година Атанас Бъбаров, пълномощник на „Теракс“ ЕООД – фирма, която извършва внос, покупка и продажба на леки автомобили, е взел на лизинг автомобил. Прокурор Минев поискал пълномощника на фирмата да му предостави автомобила за ползване за неограничено време. Така лизинговите вноски останали за сметка на фирма„Теракс“ЕООД, а прокурор Петко Минев поел единствено текущите разходи по поддръжка на автомобила.

Минев ползвал автомобила до започване на проверката  от прокурор от СЗ “Антикорупция“-СГП. Узнавайки за тази проверка, Минев предприел действия и си прехвърлил плащането на лизинга на 18.02.2016г.

„Продължителният период на ползване  - от м. май 2014г. до м. февруари 2016г. на предоставения му от Атанас Бъбаров лек автомобил, без да заплаща лизинговите вноски, сочи на извършени от прокурор Петко Минев нарушения на принципа на независимост, принципа на почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. С поведението си прокурор Минев е накърнил и престижа на съдебната власт“ е мотивът на главния прокурор за поисканата санкция.

Дисциплинарно наказание е поискано и за полковник Светослав Йосифов - следовател  към Военноокръжна прокуратура Пловдив, военноследствен участък Стара Загора. След спор на сина му с други деца той е посегнал на момче и момиче. Направил опит да удари момичето, дърпал я за косата. Според прокуратурата Йосифов е хванал за дрехите и ритайки по краката с коляно, избутал другото момче до беседка, където с юмрук му нанесъл три-четири удара в лицето. Полковникът се държал грубо и с пристигналия на място патрул.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама