Съюзът на съдиите иска да обсъди с депутатите Закона за съдебната власт

13:30, 24 мар 16 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на съдиите в България (ССБ) поиска срещи с парламентарните групи преди второто четене на Закона за съдебната власт (ЗСВ). От съсловната организация сочат, че поради необходимостта от продължаване на реформата и важността на разглежданите текстове за съдийската общност е нужно да се чуят аргументите на всяка една парламентарна група да подкрепи или да се противопостави на текстове на ЗСВ, в които се застъпват принципите за формиране състава на ВСС, автономността на колегиите на ВСС при вземане на решения относно кариерното развитие на съдиите и самоуправлението на съдилищата, съобщава "Съдебни репортажи". 

„При първото гласуване на законопроекта бяха изразени мнения на различни народни представители относно основни негови разрешения, а именно: начина на упражняване на прекия избор на членовете на ВСС от професионалните квоти, мнозинството за вземане на решения в двете колегии и дали гласуването от страна на членовете им да е явно или тайно. Тези въпроси нямат тясносъсловно за магистратите значение, доколкото предопределят начина на конституиране и упражняване на правомощията на ВСС като орган, призван да осигури добро администриране на съдебната власт и да отстоява независимостта й“, подчертават от ССБ.

От съсловната организация настояват срещите да бъдат публични и да се извършват в сградата на Народното събрание, в присъствието на медиите. Днес правната комисия в парламента трябва да гласува на второ четене първият пакет от промени в ЗСВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама