Предлагат полево тестване за наркотици по парти събитията в Бургаско

14:01, 24 мар 16 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се осъществява полево тестване за наркотици по парти събитията на територията на Бургаска област  – това предложение отправиха от Сдружение „Доза обич“. Днес те проведоха заключителната пресконференция по проект „Bumblebees“ на тема „Безопасен нощен живот и намаляване на вредите от употребата на „клубни наркотици“. Самото име на проекта в превод от английски означава „мъхната пчела“. На уличен език това е жаргонно название за амфетамини.

На мероприятието присъстваха и представители на партньорите по проекта – швейцарска здравна фондация „Радикс/Инфодрог“.

„Целта на проекта бе да пренесем една идеология, която ни показаха швейцарските ни партньори, и която се случва при тях. Искаме да пренесем това и в България, а именно да се изгради една по-безопасна среда в нощните заведения и по парти събитията. Искаме да ангажираме абсолютно всички участници в нощния живот с превенцията на рисковете и намаляване на вредите от употребата на психоактивни вещества“, разказа мениджърът на проекта Христо Митаков.

Той обясни, че не визира единствено младите хора, които излизат през нощта да се забавляват, но и всички промоутъри и организатори на парти събития, както и управители на нощни заведения, които би трябвало да са ангажирани с изграждането на тази безопасна среда, както и разбира се властимащите, като Община, полиция и т.н., които също да приемат и да участват в тази превенция.

„В проекта работихме точно с всички тях. Те ни оказаха подкрепа и ни позволиха да присъстваме на парти събития, в които да направим превенция за рисковете. Активно участвахме на парти сцената с целевата група – младите хора, които излизат да се забавляват. Кореспондирахме с Общини и предприехме няколко стъпки за промяна на законодателството, а именно – полево тестване на наркотици на самото парти събитие, където хората имат възможността една малка част от тяхното психоактивно вещество да бъде изследвано там на място“, обясни още Митаков. Според него това е огромен плюс за превантивните мерки, които могат да се вземат относно рисковете, до които водят психоактивните вещества.

Подобно полево тестване се осъществява успешно в Швейцария и други европейски страни.

Проектът „Bumblebees“ се реализира в рамките на две години на територията на градовете Бургас и Несебър, както и курортен комплекс Слънчев бряг, които са предпочитани дестинации от много млади хора от България, Европа и Русия. За тези две години са били посетени над 30 парти събития на посочените места.

Цялостната насоченост на проекта е да превантира вредите от т. нар. „клубни наркотици“, с които масово младите хора са склонни да експериментират. Това показва вътрешно организационно проучване чрез анкети, което е било инициирано от Сдружение „Доза обич“.

„Установихме, че младите масово експериментират най-вече с амфетамини и метамфетамини - т.нар. „пико“, което в последно време е доста нашумяло“, каза Христо Митаков и добави, че цялостната превенция би трябвало да продължи да е много устойчива във времето.

„За мен беше голямо удоволствие да  бъда част от този проект. Смятам, че е важно да бъдат намалени вредите от наркотиците. Не е много лесно да се осъществи контакт с тези млади хора, защото те се намират в състояние, в което изпитват удоволствие. Трудно е да им се предоставят материали и да им се обяснява за намаляването на вредите от дрогата. Важно е да имаме положителен достъп до тях“, обясни от своя страна Александър Бюхели, който е експерт в областта на нощния живот в Швейцария.

По неговите думи, ако се съди по данните, проектът е завършил успешно и самият той е останал удовлетворен от резултатите.

След приключване на пресконференцията всички присъстващи имаха възможността да разгледат и снимков материал, поднесен под формата на фотоизложба, която организаторите са нарекли „От здрач до зори“. Самите снимки са направени в Слънчев бряг и на тях се виждат част от младежите, които са откликнали на проекта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама