Турция депортирала два пъти Ибрахим Ел Бакрауи

14:05, 24 мар 16 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористът Ибрахим Ел Бакрауи, който се взриви на летище „Завентем“ във вторник, е бил депортиран два пъти от Турция през миналата година, съобщават белгийски и френски медии, цитирайки официални източници от турското правителство.

Това се е случило през юли и август 2015 година.

Според представител на властите в Анкара първият път когато Ибрахим Ел Бакрауи е бил експулсиран е било по подозрение, че е чуждестранен боец. Източникът обяви още, че не е той не е извършил нито едно престъпление, докато се е намирал на територията на Турция и добави, че депортирането му е било „административна“ стъпка.

"Правителството е готово да осветли цялата информация относно случая, ще избягваме "сивите зони" и ще работим активно с парламента", каза премиерът Шарл Мишел.

Атентаторите, които се самовзривиха в Брюксел, може би първоначално са целели атака по белгийска ядрена централа, съобщи по-рано "Дерниер йор", като се позовава на свои източници.

Повод за подобно съмнение е фактът, че братята Ел Бакрауи, взривили се на летището и в метрото, са мъжете, които са правили скрит видеозапис пред дома на директора на белгийската ядрена програма. Задържането миналата седмица на парижкия атентатор Салах Абдеслам е накарало братята и техните съучастници да се разбързат и да изберат по-лесни мишени. Експерти обясняват, че използваните количества взривни вещества при атентатите в Брюксел, както и на намерените бомби в апартамента на терористите, показват продължителна подготовка. Процесът на синтез на използвания взрив с общодостъпни химически вещества отнема седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама