ВАС се отказа от създаването на касационна колегия

14:33, 24 мар 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да има трета колегия във Върховния административен съд (ВАС). Тази седмица Пленумът на съда единодушно е гласувал да отмени решението си за създаването й, взето на 16 октомври 2015 г., съобщава "Правен свят".

Причината за отмяна на решението е недостиг на кадри за формирането ѝ. Идеята на председателя на ВАС Георги Колев беше да се отпуснат допълнително 10 бройки за съдии, с които да се запълни Третата колегия. Но Висшият съдебен съвет му отпусна едва 5 щата. Това провокира Колев да внесе предложение за отмяна на решението за създаването на колегията, защото не желаел да създава напрежение в другите две с вътрешни размествания.

Първоначалната идея беше, че създаването на Трета колегия ще направи възможно формирането на поименни постоянно действащи петчленни състави. Това щяло да тушира критиките на Европейската комисия към ВАС за начина на формиране на петчленните състави.

"Съставянето на поименни петчленни състави при настоящата организация на работа би продължило съществуващата практика за замяна на един член на съдебния състав с друг и непрестанните прекъсвания на съдебните заседания за подмяна на членове на съдебния състав, взели участие в първоинстанционното производство, и би обезсмислило подобна организация", беше написал в предложението си към Пленума председателят на ВАС.

Някои от съдиите възразиха срещу идеята, защото по този начин се създава друг съд в съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама