Почина Йохан Кройф (видео)

14:39, 24 мар 16 / Свят 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Легендата на световния футбол Йохан Кройф почина. Той издъхна на 68-годишна възраст, след като не успя да се пребори с рак на белия дроб.

Холандецът почина в Барселона, където постигна едни от най-големите си успехи като футболист и треньор. Той е бил заобиколен от семейството си в последните си мигове живот. 

Кройф е определян като създателя на съвременната футболна философия на Барселона. Под негово ръководство каталунците спечелиха Купата на европейските шампиони през 1992 г., като в състава им беше и Христо Стоичков.

Още на 10-годишна възраст Кройф започва да тренира в детско-юношеската школа на Аякс. Дебютира в професионалния футбол на 17 години и много бързо започва да прави впечатление с изявите си. 8 пъти е печелил титлата на Холандия, а с Аякс 3 поредни години стъпва и на европейския връх. С тези си изяви Кройф заслужено грабва и три пъти най-престижното индивидуално отличие за футболистите - "Златната топка". 

Треньорската му кариера е едва десетгодишна, но за сметка на това изключително успешна. С Аякс завоюва КНК, а в началото на 90-те години прави Барселона един от най-добрите отбори в света за всички времена. Каталунците дори получават прозвището "Дрийм тим". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама