Областна администрация - Русе излезе с няколко предложения към Министерството на земеделието

15:42, 24 мар 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 24.03.2016 г., в Областна администрация – Русе заседава работна група в състав представители на Областна администрация – Русе, на общините в Русенска област, на Областна дирекция „Земеделие“ – Русе, на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Русе и животновъди. Информация за срещата съобщават от прес центъра на местната администрация.

Модератор на дискусията бе Станимир Станчев – заместник-областен управител на Област Русе и председател на Постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите.

Инициирането на срещата е било продиктувано от широкия обществен интерес и направените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Проблемната тематика е била повдигната на заседание на Постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите, състояло се на 16 март 2016 г.

В рамките на днешния диалог, по предложение на членовете на работната група, е било решено да се предложи регламентиране на разполагането на пчелини върху имоти с НТП пасища и ливади. На следващо място, била е изведена необходимостта да се върне в законовите разпоредби определянето на размера на наемната цена да се извършва съобразно средното рентно плащане за съответното землище. Друго предложение касае въвеждането на изискване лица, които кандидатстват за пасища, мери и ливади да посочват номера на конкретния имот, който искат да ползват. 

Внесено е било предложението и Мярка 10 да бъде включена към параграф 15 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, като условията, които важат за Мярка 11 да бъдат същите и за мярка 10. По отношение на Мярка 214 „Агроекологични плащания“ на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (АЕП на ПРСР) е била предложена промяна на Наредба 11 за Условията и реда за прилагане на цитираната мярка, която касае отпадане на ангажименти без санкции, поради промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, както и промяна в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, отнасяща се до това тези, които вече имат поети ангажименти по Мярка 214 АЕП на ПРСР 2007-2013 да се считат като заварено положение и промяната в Закона да не ги касае. 

Станимир Станчев е поел ангажимент в най-кратък срок да бъде подготвено и изпратено до Министъра на земеделието и храните писмо с оглед запознаване с оправените предложения от членовете на нарочно сформираната работна група от заинтересовани страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама