Сериозен интерес и засилени мерки за сигурност за Европейското по борба в Русе

15:44, 24 мар 16 / Спорт 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозен интерес се очаква към Европейското първенство по свободна и класическа борба за младежи и девойки до 23 г. в Русе. То ще се проведе между 29 март и 3 април в "Булстрад Арена".

400 състезатели от 34 държави и още толкова придружаващи лица, треньори и официални гости се очакват в крайдунавския град, съобщиха по време на нарочна пресконференция днес президентът на БФБорба Валентин Йорданов, кметът на Русе Пламен Стоилов, неговият заместник Иван Григоров, единият от мениджърите на "Арена"-та Иван Драндийски и PR директорът на турнира Георги Христов.

За схватките у нас се чакат трима вицепрезиденти на Международната федерация по борба (UWW) – Ахмед Аик, Михаил Мамиашвили и Наталия Яригина. В официалната ложа ще бъде и президентът на Европейската централа (СЕЛА) Цено Ценов. Очаква се и спортният министър Красен Кралев. Сред зрителите ще бъдат и много изявени наши борци – Димитър Добрев, Станка Златева, Явор Янакиев, Валентин Райчев.

Наред с това на първенството се очакват и редица русенски легенди от различни спортове, сред които Таню Киряков, Любо Ганев, Христо Марков, Евгени Игнатов и др.

Уточнено бе, че по време на шампионата ще има засилени, но не и натрапчиви мерки за сигурност. Кметът Стоилов добави, че е ангажирано вниманието на всички структури, които се занимават с правоохранителния ред, но бе категоричен, че това няма да доведе до напрежение в града и в частност в залата.

"Събитие от такъв ранг до момента не е имало в Русе. Всичко това стана благодарение на най-успелия русенски спортист Валентин Йорданов и аз му благодаря, че успя да убеди европейската федерация, че ние ще се справим с това предизвикателство. Надяваме се това да мотивира и повече младежи да спортуват активно", коментира кметът Пламен Стоилов.

Валентин Йорданов отбеляза, че разговори за провеждането на събитието се водят от дълго време, но с откриването на многофункционалната спорта зала "Булстрад Арена" се е отворила възможност и за неговата реализация.

"Това съоръжение със сигурност може да позволи провеждането на още много по-големи форуми", заяви седемкратният световен и европейски шампион и златен медалист от Олимпиадата в Атланта през 1996 г. русенец, който е обявен и за борец № 1 на XX век в свободния стил от Международната федерация.

Иван Драндийски уточни, че подготовката на залата е започнала още преди нова година с оборудването на нови, сауни, съблекални и душове. Напълно готови са двете големи тренировъчни зали, които посрещат първите състезатели още от 27 март. В основната зала настилниките ще са в оранжено-синьо, които заменят досегашните в жълто-червено. Те пристигат от Германия в 6 палета и в следващите дни ще бъдат положени в "Арена"-та. Схватките от шампионата ще са на 3 тепиха.

Георги Христов и Валентин Йорданов обърнаха внимание и на сериозното представителство от някои от най-големите таланти в борбата в цяла Европа към момента, което се очаква в Русе между 29 март и 3 април.

Над 100 медалисти от големи първенства при мъжете и жените идват в крайдунавския град. От тях 36 са шампиони.

При девойките до 23 г. България, които ще са водени от Серафим Бързаков, Петър Касабов и Севджан Адем, ще бъде представяна от Кристина Велева от „Берое” Стара Загора в кат. 48, в кат. 53 е Александрина Кашинова от „Рилски спортист-2000” Самоков, кат. 55 - Биляна Дудова от „Рилски спортист-2000” Самоков, кат. 58 - Евелина Николова от „НСА-Академик” София, кат. 60 - Джанан Манолова от „НСА-Академик” София, кат. 63 - София Георгиева от „Левски” София, кат. 69 Виктория Бобева от „Димитровград”, кат. 75 - Габриела Пейчева от „Левски”, София.

При младежите в свободната борба Салим Салим и Димитър Кумчев ще водят в кат. 57 кг Мехмед Фераим от „НСА-Академик” София, кат. 61 кг - Димитър Иванов от „Димитровград”, кат. 65 кг - Шукри Шукри от "Борба" Шумен, кат. 70 кг - Октай Салим от „НСА-Академик” София, кат. 74 кг - Михаил Георгиев от АСК „Сливен”, кат. 86 кг - Евелин Русев от „Берое” Стара Загора, кат. 97 кг - Ирен Юруков от „НСА-Академик” София, кат. 125 кг - Мариян Тодоров от „НСА-Академик”, София.

В класическия стил Димитър Магаев ще води в кат. 59 кг Йото Христов от „Локомотив" Пловдив, кат. 66 кг - Симеон Даруиш от „Рилски Спортист" Самоков, кат. 71 кг - Майкъл Измирлийски от „НСА-Академик" София, кат. 75 кг - Росиян Дермански от „НСА-Академик" София, кат. 80 кг - Марио Доцин от „НСА-Академик" София, кат. 85 кг - Йоан Димитров от „НСА-Академик" София, кат. 98 кг - Симеон Станкович от „Славия" София, кат. 130 кг - Атанас Севриев от „Левски" София.

Валентин Йорданов уточни, че разполагаме с още много добри състезатели в тази възраст, но и предвид на подготовката за Олимпиадата силите се преразпределят така, че да може да се спечелят максимален брой квоти за игрите в Рио по-късно тази година.

Паралелно с провеждането на шампионата в Русе ще бъдат организирани и две съпътстващи събития. На 28-ми март, в навечерието на официалното стартиране на първенството, в "Булстрад Арена" ще бъде открита изложба на известния фоторепортер Бончук Андонов, който проследява в богат снимков материал историята на българската и в частност на русенската борба. Дадена бе заявка, че русенската част от фотосите ще остане за постоянно в залата за бъдещия музей "Луи Айер".

На 3 април, от 11 ч., министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще пристигне в Русе по повод откриването на ремонтираната основно тренировъчна зала по борба до стадион „Локомотив“. Ремонтът на залата стана възможен с помощта на държавата и Община Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама