БСП-София искат промяна на концесията със „Софийска вода“

16:02, 24 мар 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет ще поискат промяна на концесионния договор със „Софийска вода“ АД, с която да бъде намалена нормата на печалба на концесионера. Това става ясно от прессъобщение на БСП-София след пресконференция днес. По настоящия договор нормата е в размер на 17%, но настояването на социалистите е тя да стане 5-6%, каквато е и на големите държавни и общински В и К оператори.

БСП от години се противопоставя на сключения договор за концесия и сега предлагат той да се преразгледа, а с разликата в нормата до 17% да се формира Фонд за водни помощи на социално слабите лица и домакинства по критериите за енергийните помощи. 

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов заяви, че БСП категорично се противопоставя и не приема исканото от „Софийска вода“ АД увеличение на водата с 21,2% “. Групата на БСП ще внесе предложение да бъде изслушано ръководството на „Софийска вода“ АД пред комисиите по „Икономика и собственост“ и по „Инженерна инфраструктура и енергийно планиране“ , за да обосноват цената на водата, която искат и да се преразгледа евентуално договорът на общината с фирмата.

Заместник-председателят на СОС Милка Христова пък коментира, че водата е основно право и при предоставяне на услугата трябва да се спразва принципа за всеобщ достъп и социална поносимост. По думите й съгласно допълнителните разпоредби на закона в социалната поносимост на В и К услугите е налице тогава, когато стойността на тази услуга не надхвърлят 2,5% от средния месечен доход на домакинство в съответния район. Христова дава пример с данни за 2013 г., в които се посоча, че за част от домакинствата разходите за В и К услуги са 7%, т.е. далеч е надхвърлена социалната поносимост. До 31.7.2015 г. нормата на поносимост бе 4%, но вече са вързприети европейските норми от 2,5%.

Парламентарната група на БСП Лява България подкрепя предложенията на общинските съветници и е поела ангажимент да инициира необходимите законодателни промени, коментира депутатът Жельо Бойчев. Парламентаристите изразиха и несъгласието си с предложената цена за топлинна енергия в София, която да бъде намалена едва с 3%, когато се очаква цената на природния газ да се намали с още 23% и обвиниха политиката на ГЕРБ за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама