Заплатите във ВСС равни с тези на тримата големи

16:36, 24 мар 16 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат, колкото тези на председателите на Върховния административен съд, Върховния апелативен съд и главния прокурор, които получават около 4 200 лв. на месец.

Това решиха депутатите при разглеждането на второ четене на Закона за съдебната власт в правната парламентарна комисия. Предложението бе внесено от Патриотичния фронт и бе подкрепено с 14 гласа „за“ и 3 „въздържал се“.

Народните представители решиха още членовете на ВСС да не получават допълнително възнаграждение за участието си в комисии.

Чавдар Георгиев от БСП бе вносител на подобно предложение. Според него ВСС е върхът на съдебната власт и трябва получават най-високото възнаграждение. „Не можем да ги ограничаваме в заплащанията. Те трябва да получават достатъчно за отговорностите, които имат“, убеден е социалистът.

Капка Костова, бивш член на ВСС, обяви, че подобно решение няма да иглежда добре в очите на обществото.

„Става въпрос за определен механизъм на определяне на заплати и това касае единствено председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор. Това са възнаграждения, не защото те са членове на ВСС, а защото са начело на големите структури. Става въпрос за различен статут“, обясни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама