Признаха Радован Караджич за виновен за геноцид

17:02, 24 мар 16 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международния трибунал в Хага обяви за виновен в престъпление срещу човечеството бившият президент на Репбулика Сръбска и върховен главнокомадващ на босненските въоръжени сили Радован Карадиджич.

Той беше обявен за виновен за военните престъпления в рамките на обсадата на Сараево през 1992 – 1996 г., както, за залавянето на служители на ООН в Босна през 1995 г., както и за поемането на контрола над Сребреница. 

Хагският съд за военни престъпления в бивша Югославия трябва тепърва да се произнесе по обвинението в геноцид за клането в Сребреница през 1995 г., при което загинаха 8000 момчета и мъже мюсюлмани.

Караджич беше оправдан по-рано по обвинението в геноцид в седем общини в Босна.

70-годишният бивш лидер бе осъден на 40 години затвор, което на практика означава доживотна присъда.

Радован Караджич не призна вината си и обяви, че обвиненията срещу него не са подкрепени от достатъчно доказателства.

Това е най-важната присъда на Международния наказателен съд за бивша Югославия до момента.

Бившият военновременен лидер на босненските сърби се укриваше от правосъдието в продължение на 13 години.  Караджич беше арестуван в Белград през юли 2008 г.

Делото срещу него започна през 2010 г. От тогава са изслушани общо 585 свидетели – жертви от войната, политици, членове на мироопазващите сили на ООН и експерти. Караджич, който е психолог по професия, се защитаваше сам в съда по време делото, продължило 497 дни.

След четирите и половина години изслушвания - време, отделено за събиране на свидетелски показания, съдиите си оставиха една година, през която да решат каква е присъдата на родения през 1945 година в черногорското село Петница Караджич.

Според прокуратурата, която иска доживотен затвор, бившият президент на босненските сърби Радован Караджич лично е оркестрирал най-тежките военни престъпления през войните след разпадането на Югославия. Обвинението твърди и че върховният командир на армията на босненските сърби носи отговорност за атаките над Сараево, продължили 1425 дни.

Според голяма част от свидетелските показания по време на обсадата над босненската столица сърбите произволно са атакували града и са убивали случайни граждани от всякакъв етничеки произход. Водата, газоснабдяването, електричеството и достъпът на помощи до Сараево също са били спирани, оставяйки населението безпомощно и изтощено. Равносметката са 11 541 убити.

Това е най-кървавото престъпление в Европа след Втората световна война, а Караджич носи индивидуална наказателна отговорност за 3-годишната обсада на Сараево, в която бяха убити хиляди хора, обяви още международният трибунал.

Караджич е най-високопоставеният политик от балканския конфликт, който получaва присъда, след като през 2006 г. бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в затвора от инфаркт, докато течеше делото му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама