Москов развърза кесията, дава по 1500 лева на спешните медици

17:17, 24 мар 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заплатите на лекарите работещи в приемните спешни центрове скачат с 1500 лв., а на сестрите с 900. Това обяви здравният министър Петър Москов по време на откриването на нов спешен център към Окръжна болница в столицата. Москов обясни, че това е минимумът, с който ще бъдат увеличени възнагражденията на медиците, които работят в най-трудните условия.

Заплатите се вдигат след като миналата седмица правителството отпусна още 20 млн.лв. към бюджета на здравното министерство.

Новия спешен център в „Св. Анна“ ще облекчи работата на Спешна помощ. Москов подчерта, че всички райони около болницата ще бъдат обслужвани от него и няма да бъдат викани линейки от Сточна гара, къде се намира централата на Спешна помощ.

Към спешното отделение е направена и площадка за хеликоптер, който по думите на Москов е „обикновен санитарен транспорт“.

„Сърцето на това нещо е спешно приемно отделение и цялата структура на болницата зад спешното отделение. Дали ще бъде докаран някой с хеликоптер или линейка, това е да бъде докаран възможно най-бързо на това място“, каза здравният министър.

За логистиката с хеликоптер ще плаща държавата през бюджета на Министерство на здравеопазването.

Спешното е разположенo на повече от 1000 кв.м. площ. То има 10 легла за прегледи, 2 противошoкови легла и 10 легла за 24-часово наблюдение. Има и операционна зала.

В него медиците ще лекуват с най-модерната техника, предлагана в България – отделението има ехографска апаратура, дигитален рентген, клинична лоборатория и апаратура за спешна реанимационна дейност към всяко едно от леглата.

Общата сума на инвестицията е за над 1 млн. лева, осигурени от българското правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама