На крачка от отпадането на тайното гласуване във ВСС

18:10, 24 мар 16 / Политика 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тайното гласуване на заседанията на Висшия съдебен съвет отпада. Това решиха депутатите при разглеждането на второ четене на промените в Закона за съдебната власт в правната парламентарна комисия. Народните представители приеха и да не се допуска въздържане от гласуване или гласуване „въздържал се“.

Предложението е внесено от Министерски съвет, а правосъдният министър Екатерина Захариева изтъкна, че ВСС е орган, чийто 11 членове се избират от парламента, а останалите от магистратите.

„От тази гледна точка точно този орган е абсурдно да гласува тайно. Ако членовете се страхуват да защитят позициите, то те не отговарят на изискванията за високи морални и професионални качества. Това е правителството на съдебната власт, а правителството на изпълнителната не гласува тайно и въздържал се“, посочи Захариева.

Весислава Иванова от Съюза на съдиите посочи, че има множество случаи, в които се е доказало, че зад тайното гласуване се крие един безотговорен подход при вземане на решения.

„Никой няма да бъде следен при явното гласуване. Не става дума за контрол, а за отговорност на магистратите да се противопоставят, когато се решава кариерната им съдба. Както аз не се страхувам да вляза в съдебната зала и да произнеса присъда, така и членовете на ВСС не трябва да се притесняват да кажат дали искат да ме понижат, повишат, уволнят или накажат“, посочи Иванова.

Предстои окончателното приемане на второ четене в пленарна зала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама