Московски убеди таксиметровите шофьори да освободят "Орлов мост" (обновена)

19:08, 24 мар 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 200 таксиметрови коли блокираха "Орлов мост" в центъра на София в четвъртък вечер. Шофьорите протестират срещу законови промени, според които от 1 април всеки водач трябва да е превозвач. Шофьорите нямаха разрешение за протеста, но това не им попречи да остаат на кръстовището повече от час.

"Не могат да ни задължават да ставаме превозвачи и да имаме трудови договори. Има колеги, които са пенсионери и няма как да подпишат такива договори. Не може и последния залък хляб искат да ни вземат", каза един от тях.

"Не сме съгласни с това, което прави правителството. И сега ще им покажем, че трябва да ни чуят, защото сме много и искаме промени. Така само можем да привлечем вниманието, като ги ударим в сърцето. За това блокирахме "Орлов мост". Да видят те на нас колко ни е трудно като ни спъват и ни блокират работата", обясни друг от протестиращите.

Час по-късно на място дойде министърът на транспорта Ивайло Московски, който убеди таксиметровите шофьори да освободят кръстовището.

Преди седмица Народното събрание задвижи отменянето на промените, срещу които шофьорите протестират. С тях на пътя отново ще се позволени т.нар. "копърки" - таксита, които возят на завишени цени.

ДСБ обаче не са съгласни с това, но Московски заяви, че "поема личния ангажимент още в утрешния ден да направи преговори с ДСБ". "За да ги убедим. Ако не успеем, ще рискуваме и ще внесем промените без тяхна подкрепа, и ще се надяваме да мине в зала", каза още министърът.

"Тези партии няма да са в парламента следващата година, говоря за ДСБ. Не може шайка неграмотни да решават проблема на правителството и нашите проблеми", репликира го един от протестиращите.

Шофьорите се заканиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще направят нов протест и ще "извадят от сградата на парламента депутатите собственоръчно".

През лятото на миналата година самосиндикално двама депутати от ГЕРБ прокараха текст, според който всеки водач трябва да се регистрира като превозвач или да бъде нает на редовен трудов договор и да плаща данъци и осигуровки. Досега това не бе така и това позволяваше на шофьорите на "копърките" да избягват административните наказания за измамата с високите цени.

Именно това не се харесва на таксиметровите шофьори. Идеята ще помогне и за осветляването на бранша.

Спонтанният протест предизвика километрични опашки от автомобили по улиците и булевардите в столицата. Минувачите и пътниците, които бяха принудени да слязат на "Орлов мост", тъй като автобусите, в които се возеха бяха блокирани, също изразиха силно недоволство от случващото си.

"Мафиотите на София блокират града. Това са жалки и нещастни хора, които само лъжат и крадат, а все имат претенции", обясни разгневена жена. Млад мъж влезе в пререкание с част от протестиращите.

"Аз как да се прибера сега? Жена ми е в къщи не е добре и ми се обади бързо да се прибера, защото и е лошо и ще трябва да я карам в спешното най-вероятно. А тези хора ей така си решават, че могат да си правят каквото си искат в центъра на града. Безобразие е това", обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама