Коригираха Националната здравна карта за Шуменско

07:50, 26 мар 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постигната е договорка с Министерството на здравеопазването за корекция в представената национална здравна карта. Това каза за ТОП НОВИНИ директорът на МБАЛ Шумен д-р Атанас Атанасов.

Той обясни, че е имало обсъждане с екип на ръководството на министерството.

„Доколкото виждам в окончателния проект, който е качен, почти всичко е взето предвид”, каза той и отбеляза, че изключение правят предложения за легла на трето ниво в Неврологично отделение.

По думите му легла от 3 ниво са заложени в Ушно отделение и в Ортопедия и травматология.

Първоначално бяха само легла на 2-ро ниво на тези специалности. Доказахме потребност на база извършена дейност за предходни периоди, каза д-р Атанасов.

Той обясни, че обемите ще бъдат договорени окончателно като приложение към индивидуалните договори със Здравната каса до края на април.

Сроковете за ново договаряне започват да текат след 1 април, обясни Атанасов.

ТОП НОВИНИ припомня, че проектът на новата здравна карта, който бе подготвен от Министерството на здравеопазването, предвиждаше намаляване на легловата база от най-високо ниво на компетентност в шуменските болнични заведения.

Разликата в предложенията между Областната здравна карта и Националната се дължаха на методиката на изчисление. В Областната карта бяха използвани данни от областта, а за Националната бяха използвани данни от Североизточен регион – Варна, Добрич, Шумен и Търговище, като са били обобщени математически. Така се стигна и до намаляване на легловата база от най-високото ниво на компетентност в Шуменско. Медици, представители на лекарската колегия и на здравни институции в областта се обявиха против орязването на дейности и специалисти и подготвиха аргументирано предложение за корекции на здравната карта.

Окончателният вариант на Националната здравна карта на България бе приет в от Комиията за изготвянето с 11 гласа "за" и двама "против".

В периода на обществено обсъждане ведомството е получило около 150 предложения за промени в документа. От тях комисията е приела 71 и ги е отразила в пълния им вид в окончателния вариант на документа, а други 33 предложения са приети частично. Отделно 35 от общия брой на предложенията били за конкретни областни здравни карти, затова не били гледани от националната комисия, поясняват от ведомството.

След като следващата седмица бъде разгледана на заседание на Министерски съвет и бъде публикувана в Държавен вестник, Националната здравна карта става задължителна част от методиката, по която НЗОК ще сключва индивидуалните си договори с отделните лечебни заведени и ще закупува медицински дейности за нуждите на пациентите, уточняват още от МЗ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама