„Истинската история на Христина Морфова” представят в Русе

08:03, 26 мар 16 / Култура 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Книгата „Истинската история на Христина Морфова” на журналистката Румяна Лечева ще бъде представена в Историческия музей в Русе от 16 ч. днес.

Животът на една от най-значимите личности на българската опера, Христина Морфова, привлича вниманието на Румяна Лечева със своята интензивност, драматизъм и многото неизвестни. Това е първото изследване, което проследява обективно и в дълбочина противоречивата съдба на българската оперна певица, завоювала слава по големите европейски сцени.

В книгата са използвани документи от неизследвани досега архиви, както и информация от многобройните интервюта, реализирани в продължение на години. Чрез тях авторката хвърля светлина върху факти от живота на оперната прима, придава плътност на нейния образ. Документалният разказ за Морфова проследява детството на певицата в Стара Загора, ученическите и студентските й години в София, блестящите гастроли по европейските сцени заедно с нейната корепетиторка Людмила Прокопова, както и историята на голямата й любов – тази с д-р Любен Лукаш.

Авторът на книгата, Румяна Лечева, е журналист в БТА. Завършила е Софийския университет Св. Климент Охридски. Работила е като кореспондент на вестник Демокрация и БНТ в Стара Загора. Автор е на сценарии на документалните филми – Александрийската библиотека (2002), Детска мечта за Италия (2004), Френски спомени (2006), Христина Морфова (2007), Тя, мина. Мина (2012). Носител е на почетния знак на Тракийския университет.

Представянето е част от паралелната програма на 56-то издание на МФ Мартенски музикални дни. Водещ ще бъде Огнян Стамболиев.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама