В НДК стартира дискусия за Тютюневия склад в Пловдив

09:07, 26 мар 16 25 671 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Националния дворец на културата (НД) ще бъде открита дискуси на тема: „Опазване на културното наследство. Какво (може да) се случи с Тютюневия склад в Пловдив“. Събитието е организирано от гражданска общност “Културно наследство, архитектура и памет” и СТРОЙКО 2000, специализирано изложение за и архитектура, строителство и обзавеждане и ще се състои в 14.00 ч.

 

Дискусията ще се проведе на фона на изложбата на фотографа Здравко Йончев “Архитектурният завет на миналия век”, която се състои от 61 фотографии на седем емблематични сгради, станали част от дебата за опазване на архитектурното ни наследство: Старите минералните бани в София – Банкя, Овча Купел, Горна баня; Къщата с ягодите в София – дом на банкера Димитър Иванов; Къщата на архитект Фингов в София; Старопиталището на Пенчо Семов в Габрово; Царската гара в село Казичене, Софийска област.

 

Целта на дискусията е да се изостри вниманието на обществото и да се предотврати унищожаването на архитектурните паметници, защото именно наша, на цялото общество, е отговорността носителите на историческата ни памет да бъдат спасени за идните поколения.

 

На 6 март тази година сградата на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, която е обявена за паметник на културата, беше съборена. Последва остра обществена реакция и доразрушаването беше спряно. Министърът на културата Вежди Рашидов след това подписа заповед, с която нареди сградата да бъде възстановена сградата от собствениците.

 

Недоволството на гражданите имаше и срещу започналото разрушаване на бившия театър "Ренесанс", до скоро нощно заведение "Син Сити", което също беше спряно. Също така и от почти напълно разрушената сграда на бившата захарна фабрика в София.

 

Гражданската общност “Културно наследство, архитектура и памет” обединява Форум “Културно наследство”, Софийски дискусионен форум, Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство и други граждански организации и отделни личности, отдадени на мисията по опазването на културното наследство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама