Кукери и приказни герои ще шестват във Варна следобед

09:15, 26 мар 16 / Любопитно 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 850 души с атрактивни маски и костюми на приказни персонажи и филмови герои ще дефилират днес по централните улици на Варна. Пролетният празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия започва точно в 15 ч. на площад „Св. св. Кирил и Методий”, пред катедралния храм „Свето Успение Богородично”. Тогава ще бъдат представени маски и костюми от съставите и индивидуалните участници в карнавала.

Около 16,45 ч.  участници и зрители с шествие ще преминат през града - по бул. „Мария Луиза” до сградата на община Варна, по бул. „Сливница”, за да стигнат до входа на Морската градина, където ще се проведе концертна програма с участието на Тони Димитрова и Ансамбъл „Варна”.

Там ще бъдат раздадени и наградите на победителите в конкурсната програма, оценени по четири критерия в осем категории от специализирано жури в състав: доц. Лидия Петрова – ЕМ Варна, д-р Иглика Мишкова – ИЕФЕМ-БАН, гл.ас. Виктор Петков – ВСУ, ас. Мария Кърджиева – ВСУ и Тодор Геров – ТИЦ – Варна. Около 19 часа карнавалът ще завърши с празнична заря.

От сутринта на входа на Морската градина изложба-базар на художествени произведения на изкуството, изработени от майстори-занаятчии от Трявна, Пловдив и Варна, ще посреща жители и гости на града. Посетителите ще имат възможност да разгледат и да си закупят като сувенири кукерски маски, кукли на кукери, кукли с народни носии, ножове и други произведения на изкуството, ръчно изработени изцяло от естествени материали.

Тази година участниците са двойно повече от миналата, когато бе възобновен Варненският пролетен карнавал. Сред тях са групи от детски градини, училища, читалища и различни организации. Гостуващите кукерски формации са от Бургас, Русе, Шумен, Ямбол, село Бояново и Стралджа. Специален гост ще бъде кукерският състав от село Веселиново „Черните кукери”, които през януари бяха избрани за най-атрактивна кукерска група от Източна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама