Цветанов иска система за данните на пътниците в ЕС

13:06, 26 мар 16 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Системата за сигурност PNR (за резервационни данни на пътниците) трябва да бъде въведена и в Европейския съюз”, каза днес в Стара Загора Цветанов Цветанов, председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и зам.-председател на ГЕРБ. В Града на липите той участва в Шестия зимен университет на Старейшини ГЕРБ на тема „Мигрантите и националната сигурност”. Според Цветанов, трябва да има повече информационен обмен между службите за сигурност. Дискутирал се и въпросът Евродак - системата за идентификация по пръстови отпечатъци на бежанци, кандидати за убежище и незаконни имигранти, да се ползува за полицейски нужди.

 

„Политическата стабилност е основа за националната сигурност. Постоянната променящата се динамика на средата за сигурност изисква адекватни мерки. В следващите дни правителството ще внесе за обсъждане в Парламента проект за антитерористичен закон”, каза още Цветанов.

По думите му има слабости в европейската политика в последните 7-8 години. С изключение на САЩ, Великобритания и Израел, всичко останали държави търпели критика. Европейският съюз не е бил готов за последиците от Арабската пролет, а Турция се е оказала буфер при навлизането към Европа на бежанци от конфликта в Сирия. Според Цветанов в момента в Турция има 2.75 млн. бежанци, от които само 250 000 са в лагери. В Гърция пък има 50 хил. бежанци, всеки ден влизат по още 1000-2000 и в следващите месеци броят им ще се увеличава. „ Реална потенциална заплаха има от Гърция, защото тя не може да се справи с потребностите на бежанците и има опасност от хуманитарна криза. Бежанският натиск може да бъде пренасочен към България, Албания или Италия”, обясни Цветанов. Затова и правителството е отпуснало финансови средства от бюджета за създаване на възпрепятстващи съоръжения по границите ни с Турция и Гърция. За ограда на границата с Гърция, която е 469 км, не може да се говори, затова се включва армията, която ще помага на гранична полиция и жандармерията.

Има и други предпоставки за безпокойство – системите за сигурност. Проблем е, че в Европа няма федерален принцип на управление, няма контрол със системата PNR и по този начин тя се превръща във възможност за убежище на хора, които не са регистрирани никъде. Съживяват се и каналите за трафик на хора. Според Цветанов няма контрол върху тези, които са второ-трето поколение живеещи в различните европейски държави, както и за хората, които са се били на страната на Ислямска държава от Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама