Изготвят списък със защитени специалности в университетите

14:12, 26 мар 16 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В момента се изготвя списък на защитените специалности във висшите учебни заведения. Това съобщи по време на дискусия със студенти от Югозападния университет министърът на образованието и вицепремиер Меглена Кунева. Тя допълни, че специалностите трябва да отговарят на няколко критерии. Първата от тях е те да са уникални, т.е. да се предлагат само в един университет. Освен това те трябва да не съчетават в себе си две или повече специалности и трябва да обучават незаменими и малко на брой специалисти.

След като бъде изготвен, списъкът ще бъде обсъден с представителите на бизнеса и ВУЗ-овете.

"Тази седмица в Министерския съвет приехме едно постановление - списък на приоритетните професионални направления, сред които са теория и управление на образованието и педагогиката, природни науки, математика, информатика, автоматика, комуникационни технологии, военно дело, изкуство. Тези направления ще получат стратегическо финансиране", обясни Кунева и добави, че приоритет ще бъде увеличението на достъпа до образование чрез форми на обучение през целия живот и технологии и форми за дистанционно образование.

На въпрос как ще се бори неграмотността при учениците и студентите министърът на образованието отговори: "С нов закон. Коренна ще е промяната, ако се инвестира в учителите".

Меглена Кунева смята, че е необходимо уеднаквяване на учебните програми на всички европейски държави и трябва да се обръща по-голямо внимание на предучилищното образование.

"Парите за висше образование няма да намаляват, а напротив - ще се увеличават", категорична бе тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама