Станишев: Европа трябва да изнася стабилност

14:48, 26 мар 16 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Тероризмът, който се основава върху фундаменталния ислямизъм, няма да изчезне като заплаха. И трябва да сме наясно, че нито една държава сама не може да се опази. Това налага много по-голямо взаимодействие между специалните служби на европейските страни. Трябва да има повече „Европа“ в областта на сигурността, на общите граници, на информацията, която се споделя, включително по проблема с бежанците. Наложително е да се намери и политическо регулиране на гражданската война в Сирия. Ако Европа не изнася стабилност и перспектива за икономическо развитие в Близкия Изток  и Африка, ще продължава да внася несигурност.“

Това заяви във Варна президентът на Партията на европейските социалисти и евродепутат Сергей Станишев. По думите му европейската левица може да предложи алтернатива за управлението на общността, като възстанови солидарността като принцип на отношенията в съюза.

„В България виждаме една привидна стабилност, с която много се хвалят управляващите. Но тя стабилност на статуквото, на бедността, на липсата на силни и ефективни институции, на една сделка между партиите, които явно или скрито участват в управлението“, каза още Станишев. Според него в тази ситуация БСП има важна роля като опозиция, която трябва да се фокусира върху днешния ден и бъдещето на страната, като предложи алтернатива за работеща икономика и за решаване на проблемите в здравеопазването и образованието.

„Ако излъчваме сигурност и политическа воля, ние можем да възстановим доверието и усещането за надежда в България“, заяви Станишев. Той е гост на провеждащата се в момента отчетно-изборна конференция на градската организация на БСП. В навечерието на конгреса на партията през април има 15 – 16 номинации за нов лидер. Големият им брой според Станишев е още едно доказателство, че БСП в момента е най-демократичната партия у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама