500 литра безплатна бира се изпи за 50-годишнината на малката бутилка „Шуменско” (снимки)

14:51, 26 мар 16 / Любопитно 25 1073 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
50 години от излизането на пазара на малката бутилка „Шуменско” бяха отбелязани днес с бирен фест в Шумен. Организатор на празника бе пивоварната „Шуменско пиво”.

По повод половинвековния юбилей от фирмата бяха осигурили 500 литра безплатна наливна бира. Арки от бели и червени балони, ретро хитове и DJ Скил посрещаха всеки на входа на Природен парк „Кьошковете” в Шумен.

Организаторите разиграха и томбола с въпроси, свързани с историята на малката 330 милилитрова бутилка „Шуменско”, по-известна като бомбичката, а всеки отговорил вярно получи рекламна тениска.

В кулминация на празника се превърна посрещането на празнично украсен мотокар, който бе натоварен с палет с 800 малки бири, които бяха раздадени на присъстващите.

„Малката бира – бомбичка е един от символите на Шумен. Надяваме се след възраждане на производството й тя да се превърне в лидер на българския пазар”, заяви в обръщението си към присъстващите мениджърът на „Шуменско пиво” Емил Петров.

Маркетинг директорът на „Карлсберг” Бранимир Братанов подчерта, че на пазара популярната бира ще се продава в същата бутилка и същите етикет и капачка, както преди 50 години.

Празника уважиха кметът на Шумен Любомир Христов, зам.-кметът Найден Косев и секретарят на Общината Диян Димитров.

„Повече от столетие „Шуменско пиво” е символ на града. Заедно с ръководството на предприятието правим всичко фабриката да се развива и модернизира”, каза градоначалникът Любомир Христов и пожела на всички весел празник.

Продукцията на пивоварната фабрика в Шумен отговаря на най-високите изисквания за качество. Производството е обезпечено с модерни машини за производство и бутилиране.

Две седмици е производственото време за получаване на качествено пиво. За час от бутилиращата линия на „Шуменско пиво” излизат 8 000 пластмасови шишета от 2.5 литра. За същото време машините пълнят 9 000 бутилки по литър, а 45 000 бутилки за 60 минути е капацитетът на съоръжението при бутилиране в стъклени шишета от половин литър. Годишно от шуменската фабрика към страната тръгват милиони бутилки с кехлибарения елексир.

„Шуменско пиво” бутилира бира „Карлсберг” и „Пиринско”.

Любителите на традиционния стар вкус на пивото предпочитат шуменската бира, която се произвежда по старата рецепта, но е подобрена, а специфичният аромат и вкус се постигат със специални добавки.

През 1966 година тогавашният Държавен пивоварен завод „Мадара” започва производството на малките бутилки – бомбички, в които се бутилира „Шуменско специално“ пиво - с екстракт 12 об.% и трайност 180 дни.

Две години преди това „Шуменско специално“ започва да се предлага като марково пиво на полетите на БГА „Балкан“, и в зеведенията на „Балкантурист“ и „Интерхотели“. Бирата се изнася в Румъния и Унгария.

През 80-те години „Шуменско специално“ печели пет златни медала и палма от Световната организация по качеството „Монд Селексион“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама