Явор Гърдев с "Икар" за режисура. Наградиха посмъртно Чочо Попйорданов

00:11, 28 мар 16 / Култура 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на артистите раздаде годишните си награди "Икар" на церемония в Народния театър "Иван Вазов". Преди да започне събитието актьори и хора на изкуството изпълниха площада пред театъра, за да изкажат недоволството си от политиката на Министерството на културата.

Явор Гърдев грабна "Икар" 2016 за режисура. Той получи престижното отличие за два спектакъла - „Чайка" и „Квартет". 

Леонид Йовчев и Анастасия Лютова получиха награди, съответно в категориите "водеща мъжка роля" и "водеща женска роля". Йовчев получи наградата за ролята си на Гео Милев в "Гео" и за "Молдорор". Анастасие Лютова пък бе отличена за ролята си на Лив Щайн.

„Лив Щайн" на режисьора Крис Шарков в Малък градски театър „Зад канала" получи "Икар" за най-добър спектакъл.

"Икар" за чест и достойнство бе присъден посмъртно на актьора Петър Попйорданов-Чочо.

Актрисата Илка Зафирова пък получи "Икар" за изключителен творчески принос към българския театър.

Проф. Надежда Сейкова и проф. Николина Георгиева получиха престижната статуетка за значимия им принос като преподаватели в НАТФИЗ.

Валентин Ганев получи наградата за поддържаща мъжка роля за ролята си на Никола Гешев в "Гео" по Христо Карастоянов. За поддържаща женска роля наградата взеха Касиела Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова за ролите им в "Театър, любов моя!" от Валери Петров, реж. Касиел Ноа Ашер, Театър 199 "Валентин Стойчев".

Наградите за дебют грабнаха Боряна Братоева за Кара Палавеева и Мила Люцканова за Яра Палавеева в "Сестри Палавееви" по едноименния роман на Алек Попов

"Икар" за музика взе Константин Цеков за музикална преработка и интерпретация на живо в "Последен квартет" от Ярон Зилберман, ДКТ-Враца и ТР "Сфумато".

Статуетката в категория "Майсторско техническо осъществява" взе "НА РЪБА", авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов".

В категория "Сценография" наградата получи за Марина Райчинова за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, ДТ "Николай О. Масалитинов"-Пловдив.

Награда за най-добър критически текст получи Йоана Спасова-Дикова за "Мелпомена зад желязната завеса", София 2015. За драматургичен текст пък наградата взе Малин Кръстев за "Семеен албум".

"Икар" за Съвременна българска музика, излъчени от Гилдията на музикалните артисти получи Живко Петров за соловия му албум "After4". За съвременен танц и пърформанс - приз от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства наградата взе Иво Димчев за "OPERVILLE", Театър "Азарян", Национален дворец на културата и "Фейсбук театър", ДНК, НДК.

В категория "Златен глас" - номинации, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа" наградата взе Николай Николов за Ред в "Черния списък".

Трупа "Росиели" бе наградена с приза за вариететно изкуство, даден от Гилдията на вариететните артисти.

Иво Сивков и Мария Косоребрикова взеха награда за цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти.

Кукленият театър в Стара Загора и Драматичен театър "Николай О. Масалитинов"-Пловдив бяха наградени с грамота от Министерството на културата за високи постижения в областта на маркетинга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама