Плевен бе домакин на открит турнир по шахмат "Първа пролет"

06:36, 28 мар 16 / Спорт 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Плевен се проведе открит турнир по шахмат "Първа пролет". Домакин на проявата бе "Спартак Плевен 21", а в надпреварата участваха 32 състезатели от Плевен, Ловеч и Велико Търново.

Състезателите играха 7 кръга по "Швейцарска Система ". Съдия бе Чавдар Андреев и турнирът важеше за международно ЕЛО. Контролата за игра бе по 25 минути на състезател с добавка по 10 секунди на ход.

Турнирът започна с поздравления от ръководството на "Спартак Плевен 21" към 10-годишния си състезател Кристиян Георгиев, който предния ден спечели детския турнир за купа "Янтра Днес" който се състоя във Велико Търново. На свой ред малкия състезтел почерпи участниците в турнира,и получи поздравления и от тях.

По ирония на съдбата жребият срещна го срещна в първият кръг с главният съдия на турнира в Търново и бъдещ победител в настоящия Николай Йорданов ("Етър"- В.Търново). Търновският състезател,направи голям жест към домакините, като въпреки тежкото съдийстване на турнир с 80 участника в предният ден, загърби умората и пристигна да играе в Плевен, като доведе със себе си и двама негови състезатели-десет годишните братя Стилян и Кристиян Ангелови.

Наличието на състезатели от 10 до 85 годишна възраст в турнира го направи много интересен. Първото място бе спечелено убедително от Николай Йорданов, който не изпусна водачеството от първия кръг и с 6.5 точки от 7 възможни убедително спечели първото място.

Втори с 5.5 точки остана Мариян Маринов (Плевен), а с 5 точки трети е Мариян Дочев от Ловеч.

Трима плевенски състезатели с по 4.5 точки,допълниха призовата шестица. Това бяха Енвер Таир, който спечели допълнителната награда за най-добре представил се ветеран, председателя на "Спартак Плевен 21" Петьо Маринов и 85-годишния Николай Ненчев.

При награждаването бе отбелязано,че през миналата година Николай Ненчев е най-възрастния състезател взел участие в Държавните първенства, като любопитно е че и най-малкият участник в тях Мартин Попов (6-годишен), също е състезател на "Спартак Плевен 21". Организаторите дадоха още три допълнителни награди-за най-добре представила се състезателка, юноша до 18 и 10 години. Те бяха спечелени съответно от Гергана Димитрова, Владимир Върбанов и Кристиян Георгиев.

Ръководството на х-л "Ростов" предостави отлични условия за провеждането на турнира, а г-н Васил Антонов, който е и член на УС на БФШ присъства на голяма част от състезанието.

Следващово шахматно състзание е от 2 април в град Пловдив, където ще се състоят Държавните Индивидуални Първенства до 12, 14, 16 и 18 години. "Спартак Плевен 21" ще бъде представен на тях от Белослава Кръстева, Гергана Димитрова, Владимир Върбанов, Калоян Попвасилев и Румен Кънчев. Те ще бъдат водени от треньора Михаил Гигов.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама