Четири фирми в област Разград са с одобрени проекти по новата ОП “Иновации и конкурентоспособност”

07:12, 28 мар 16 25 1394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири фирми от област Разград имат вече сключени договори за проекти по новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014 – 2020 г., съобщи управителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов.

Одобрените за еврофинансиране проекти са на разградските фирми "Йотов" ООД", „Поли Корект”, на Научно-изследователския и технологичен център по земеделие „Плантис” в лознишкото село Каменар и на заветската фирма „Раломекс”.

Общата стойност на подписаните договори е 1 914 027 лева, като 1 251 229 лева е безвъзмездната финансова помощ, а 662 798 лева е собствения принос на фирмите. Спечелените проекти са за подобряване на производствения капацитет .

 В периода 2007 – 2013 г. бизнеса в района е усвоил повече от 13 млн. лева, каза още Юлиян Данаилов. Общо 16 са приключените проекти на 12 фирми на територията на областта за миналия програмен период по Оперативна  програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.  Стойността на изпълнените проекти е 12 071 667 лв. 11 от проектите са изпълнени от бизнеса в Разград. Бенефициенти са били "Дружба" АД, "МТ Пласт" EООД, „Стебор” ООД, "Булкорп" ООД, "Лазаров" ООД, "Мат" ООД,  "Ремко" ООД, "М и М Трейдинг 2005" ООД, “Обитех” ЕООД и "Регионален Е-Клъстер". Четири проекта на обща стойност 1 458 520 лева са реализирани от фирма "Раломекс" АД в Завет, а един проект на стойност 508 560 лева е изпълнен от „Тракция” АД в Самуил.

По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за програмен период 2007-2013 г. са били сключени 23 договора на 22 бенефициента от област Разград. Общата стойност на изпълнените проекти възлиза на 1 200 789 лева. С най-много реализирани проекти е бизнеса от Разград – 15, като сред тях са тези на „Топлофикация-Разград” ЕАД, „Строймонтаж” ЕАД, „Автобустранс” ЕООД, ЕТ „Теодоро Бабаров - Клио комерс”, "Кирилов и Сие" ЕООД, "Балканфарма - Разград" АД, ЕТ "Певик Ваян - Виктория Георгиева" и др. По два проекта са изпълнили фирми в общините Исперих, Кубрат и Лозница, и по един в Завет и Цар Калоян.

Проектите са предимно за обучение на служители, транспорт на работници от и до работното място, квалификация и преквалификация на персонала, въвеждане на по-добри условия на труд, развитие на собствен бизнес и др.

Управителят на Областния информационен център в Разград съобщи още, че екипът на Центъра ще участва в националната кампания "Успешни заедно", насочена към възможностите по европейските програми пред бизнеса. Инициативата ще продължи до 9 май. Основната й цел ще бъде популяризирането на възможностите на програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, както и възможностите, които те предоставят за представителите на бизнеса. През месец април ще има дни на отворените врати в Исперих и Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама