На благотворително парти събраха над 4 хил. лева за Детски дом

07:37, 28 мар 16 25 742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благотворително дамско парти събра над 4000 лв. в подкрепа на децата от Дома за медико-социални грижи в кв. „Ново село”. Организатор на събитието бе фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

113 бизнес и обществено ангажирани дами от града на Стоте войводи уважиха благотворителното парти, като сред официалните гости бяха заместник-кметът Пепа Чиликова, секретарят на Община Сливен Валя Радева, общинските съветници Галина Вучкова, Милена Чолакова, д-р Нина Борова и др. Инициативата беше подкрепена, и от областния управител Татяна Петкова, която имаше свои представители на партито.

Дамското парти бе първото голямо благотворително събитие на Обществен дарителски фонд Сливен за тази година. Целта бе да се съберат средства за купуването на рехабилитационни уреди за деца с двигателни проблеми от Дома в кв. „Ново село”.

С дарените пари ще бъдат купени вертикализатор с различни функции, проходилка за деца с увреждания, уред за магнитотерапия и ерготерапевтична къщичка за стимулиране на двигателната активност.

Татяна Минчева, психолог в Дома, поясни, че в момента там се отглеждат близо 40 деца на възраст до 3 години, повечето от които имат сериозни здравословни проблеми. „Нужни са ни специализирани уреди за работа с децата, но нямаме отпуснати средства за тази цел, каза тя. А активната рехабилитация е от първостепенно значение, за да се избегне трайна инвалидизация. Това е първото благотворително събитие, посветено на нуждите на децата от Дома. Благодаря за подкрепата! За нас е важно да знаем, че имаме толкова много приятели и съмишленици”. Минчева съобщи, че към Дома има и Дневен център за деца със специфични потребности, които също се нуждаят от специални процедури. Тя допълни, че ако разполагат с нужните уреди, биха помогнали не само на децата от Дома, но и на други деца от нашия град, които се нуждаят от специализирана грижа.

На благотворителен търг бяха откупени картини, батики, аранжировки с живи цветя, талони за различни козметични процедури, торти, сладкиши и др. Проведе се и благотворителна томбола с много награди. В края на партито някои от дамите дариха откупените от тях торти, сладкиши и цветя на децата и персонала на Дома за медико-социални грижи.

Обществен дарителски фонд Сливен, като организация в обществена полза, има основна функция да набира средства от местни дарители /частни лица и фирми/ и да ги преразпределя като стипендии и грантове към изявени таланти, нуждаещи се граждани, както и към малки проекти на граждански организации и неформални групи на местно ниво, като по този начин създава условия за насърчаване на благотворителността и дарителството. От създаването си до момента Фонда събира средства чрез различни инициативи и е изпълнила на 20 малки проекта в обществена полза. Той поддържа първата по рода си в региона интернет дарителска платформа Общността.сом.

Дейността на Фонда се осъществява с помощта на Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Развитие на обществените фондации в България", и с финансовата подкрепа на Фондация Чарлз Стюарт Мот.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама