Над 70 са загиналите при атентата в Пакистан, предимно жени и деца

08:59, 28 мар 16 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на жертвите на самоубийствения атентат в пакистанския град Лахор достигна 72 души. Ранените са над 300, като много от тях са в критично състояние.

Припомняме, че вчера камикадзе се взриви близо до детска площадка в населеното място в Източен Пакистан. Голяма част от жертвите са жени и деца.

Терористичната групировка "Джамаат ал Ахрар", близка до талибаните, е поела отговорност за атаката и е заявила, че нейна цел са били християните в района. „Целта бяха християните. Искаме да изпратим послание на премиера Наваз Шариф, че сме влезли в Лахор. Можем да направим каквото си поискаме и вие не можете да ни спрете. Нашите атентатори ще продължат с нападенията“, каза говорителят на фракцията Ехсанула Ехсан.

Светочните медии отбелязват, че част от християнския свят днес празнува Великден, освен това в неделния ден паркът е бил пълен със семейства, които са се разхождали.

Полицията вече е арестувала 15 заподозрени за съпричастност към атентата.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди самоубийствения атентат в Пакистан. „Генералният секретар остро осъжда самоубийственото нападение в парка „Гулшан и Икбал“ в пакистанския град Лахор и призовава организаторите на този ужасяващ терористичен акт да бъдат изправени пред правосъдието“, се казва в изявление на ООН. Той призова правителството в Исламабад „да стори всичко по силите си за въвеждането на защитни мерки, гарантиращи сигурността на всички хора, включително религиозните малцинства в страната“.

САЩ определиха атаката като "страхлива" и обещаха съдействие на Пакистан в борбата с тероризма. Франция също изрази солидарност като в неделя вечерта символът на Париж Айфеловата кула беше осветена в цветовете на пакистанското знаме.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама