Общопрактикуващите лекари в област Разград протестират ефективно

11:32, 28 мар 16 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общопрактикуващите лекари в област Разград протестират ефективно днес. Рано сутринта пред поликлиниката в областния град се събраха всички 47 лични лекари от региона, за да изразят несъгласието си с политиката в здравеопазването. В днешния ден те няма да работят с пациенти, а всички, които имат нужда от медицинска помощ, ще могат да посетят спешния кабинет на втория етаж в сградата на поликлиниката.

Председателят на регионалната структура на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Селиме Карагьозова отбеляза, че до ефективни стачни действия се е стигнало заради пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение от страна на Министерството на здравеопазването. По думите на д-р Карагьозова протестът е основно заради това, че през последните няколко месеца Министерството на здравеопазването излиза с декларации, които не отговарят на истината.

Общопрактикуващите лекарите не приемат и твърдението, че е разширен пакетът за профилактичните прегледи за възрастни  идеца. Те са и против въвеждането на пръстовия идентификатор, което ще доведе до усложняване на обслужването.

Д-р Карагьозова заяви, че има и друг проблем, който ще засегне силно област Разград.

Според изискване личните лекари от първи април ще могат да подпишат договор със Здравната каса, ако имат договори със Спешен център в региона си. „За съжаление обаче филиалите на спешните центрове отказаха да подпишат договори с личните лекари за обслужване на пациентите, което означава, че четири общини в региона – Исперих, Завет, Кубрат и Самуил остават без семейни лекари от първи април”, коментира д-р Карагьозова.

Тя посочи, че основното искане на общопрактикуващите лекари е Националният рамков договор от 2015 година да продължи да действа поне още шест месеца, докато бъдат разгледани наредбите и се вземе решение как да се подобри достъпът до медицинска помощ. „Лекарите също са пациенти, а затрудняването на достъпа до медицинска помощ е проблем на всички нас”, коментира д-р Карагьозова. За това, че част от пациентите вече са затруднени и се настройват срещу личните лекари д-р Карагьозова заяви, че целта е всъщност тази -  пациентите да видят, че системата не може да съществува без общопрактикуващите лекари. „Програмата на Министерството на здравеопазването за последната година е вид асимилация срещу общопрактикуващите лекари и причините за нас са неизвестни”, каза още медикът. Тя изрази оптизимъм, че ситуацията ще се подобри. „Винаги сме се надявали и мислим, че нещата ще се подобрят, стига обаче да има диалог”. 

Д-р Карагьозова заяви, че от утре ефективният протест на общопрактикуващите лекари в Разградско ще бъде само едночасов.

По време на протеста д-р Първанова, работеща като общопрактикуващ лекар в Исперих прочете обръщение към всички управляващи в сферата на здравеопазването. Тя призова да се спре гаврата с българските лекари. „Стига унижения за хората, които вършат най-черната инеблагодарна работа в с ферата на здравеопазването, защото работят като общопрактикуващи лекари в България”, заяви тя. Д-р Първанова подчерта в обръщението си, че личните лекари не са „проблема” на Здравната каса, а са хората, които ежедневноса принудени да се сблъскват и решават нейните проблеми. „Не поставяйте за пореден път на колене пред недоносчето „Здравна реформа” хората, които всеки ден помагат на хиляди други, призова от името на протестиращите медикът от Исперих. Тя допълни, че лекарската професия не се работи под постоянна угроза от глоби и наказания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама