Разруха и пепел в Палмира след джихадистите, армията на Асад си върна античния град (снимки)

11:57, 28 мар 16 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разруха, прах и пепел – такава е гледката в античния сирийски град Палмира, който бе освободен в неделя от армията на президента Башар Асад след почти едногодишна обсада от „Ислямска държава“.

Дамаск определи това като сериозно поражение за джихадистите, които превзеха населеното място миналата година и разрушиха много паметници на световното културно наследство.

Сирийският президент Башар Асад приветства превземането на Палмира от неговата армия и съюзниците й и заяви, че войната ще продължи до пълната победа над „Ислямска държава". "Отвоюването на Палмира е стратегически важно, защото отваря голям фронт за настъпление към сирийската пустиня на изток, както и на юг чак до иракската граница, както и към крепостите на ДАЕШ в провинциите Дейр ал Зор и Ракка. Победата в Палмира показа ефективността на нашите усилия и съюзниците ни и неуспеха на водената от САЩ коалиция". Това каза сирийският президент Башар Асад на среща с френска парламентарна делегация в Дамаск. Сирийската армия разгроми джихадистите в Палмира и се закани да продължи с настъплението си срещу тях.

По думите му освобождаването на историческия град Палмира е важно постижение и поредно доказателство за успеха на стратегията на сирийската армия и нейните съюзници в борбата срещу тероризма.

За правителствените сили възвръщането на контрола върху Палмира след триседмична офанзива, подкрепена от интензивни руски въздушни удари, отваря голям фронт за настъпление към сирийската пустиня на изток, както и на юг чак до иракската граница, както и към крепостите на Даеш в провинциите Дейр ал Зор и Ракка.

Според директора на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдулрахман 400 джихадисти са загинали в битката за Палмира, която той определи като най-голямото единично поражение на Даеш откакто те обявиха халифат в области от Сирия и Ирак, намиращи се под техен контрол, през 2014 г. Според центъра, който е базиран във Великобритания, около 180 правителствени войници и присъдружни бойци също са били убити в офанзивата за връщането на Палмира.

Палмира е дом на забележителни културни паметници от епохата на Римската империя. „Ислямска държава“ взриви няколко монумента през миналата година, но за щастие все още са съхранени някои от прочутите културни паметници. Други обаче са необратимо разрушени.

Според наблюдатели обаче, все още има огнища на съпротива на няколко места в Палмира, но, като цяло, основните сили на джихадистите са се изтеглили.

Часове след освобождаването на Палмира десетки храмове са рарушени.

Екстремистите взривиха древни храмове и гробници - като Храма на Бел и Триумфалната арка. ЮНЕСКО нарече това военно престъпление. В неделя руският президент Владимир Путин и генералният директор на организацията за опазване на световното културно наследство Ирина Бокова взеха решение да обединят усилия във възстаноявяването на разрушените от джихадистите културни паметници. 

"ЮНЕСКО има готовност да изпрати мисия от експерти за оценка на пораженията в древния сирийски град Палмира", заявила Бокова в телефонен разговор с Путин. От своя страна руският лидер я уверил в готовността на страната му да подпомогне експертната мисия на ЮНЕСКО веднага щом тя бъде възможна. Той допълнил, че руските експерти от Музея на културното наследство в Санкт Петербург притежават богат опит в тази област и ще съдействат. Бокова е осъществила контакт и с Маамун Абдулкарим, генерален директор на отдела за антиките и музеите в Сирия. Двамата са обсъдили ситуацията в Палмира, тъй като градът съвсем наскоро беше освободен. Шефката на ЮНЕСКО подчертала в разговора  важната "роля на културното наследство за постигане на национално единение и мир".

Разпространени от световните агенции кадри показват, че все пак не всичко от античния град е унищожено. Запазени са централният площад - агората, и римският театър. Много барелефи, статуи и артефакти в музея в историческия град са разрушени, но експерти предупреждават, че все пак това може и да са копия, тъй като археологът, който пазеше находките в града в продължение на десетилетия, бе убит от "Ислямска държава", защото не пожела да каже къде са най-ценните експонати.

Сега, когато Палмира отново е под контрола на Асад, той обещава да я възстанови. Според армията това е сериозен удар по реномето на "Ислямска държава". Войниците смятат, че Палмира може да се превърне "в изходна точка за разширяване на операциите" срещу ислямистите в Ракка и Деир аз Зор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама