Протест срещу задължителния вот, щял да засили купуването на гласове

12:20, 28 мар 16 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задължителното гласуване ще субсидира купения вот, заяви Стоян Панчев пред БНР. Той е един от организаторите на протеста под наслов "Вот Без Хомот", който ще е тази вечер пред Народното събрание.

„На практика ще имаме едно аутсорсване на това, което по принцип правят политическите партии – да съберат подкрепа, да закарат някакви хора до избирателните урни. Това ще бъде прехвърлено от партиите към държавната администрация. На практика ние ще позволим ли партиите да се откажат, или да прехвърлят една исторически тяхна функция върху държавата, като в същото време допълнително ще увеличим субсидирането им чрез по-голям брой гласуващи, оттам и по-голяма субсидия, която получават“, обясни мотивите за протеста Панчев.

Галина Лачева от Мрежа "Бъди промяната" смята, че задължителното гласуване ще доведе до криминализация на най-уязвимите в обществото. „Ще се случи една окончателна криминализация на най-уязвимите в обществото, защото ще бъдат на практика притиснати между избора да се лишат от социално подпомагане, или да се поддадат на изкушението да пуснат платен вот“, каза Лачева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама