Иван Тотев: Общината не е длъжна да дигитализира паметниците на културата

13:09, 28 мар 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Защо трябва Община Пловдив да дигитализира паметниците на културата? Това е една добра воля от страна на Столична община. Но защо трябва да го правят общините", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев по повод идеята общините да изградят и поддържат електронен регистър за културните паметници.

По думите на Тотев не е редно общините едва ли не да извадят пари, с които да спонсорират Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за дигитализацията на неговите архиви. Според кмета на Пловдив, ако се следва тази логика, би трябвало например общините да извадят пари и за Агенцията по храните или за ветеринарните служби, за да направят регистри "за говедата в Пловдивска област".

"Това е един от големите проблеми, които самите ние анонсирахме - че когато няма публичен регистър на паметниците на културата, някой не си е свършил работата, но това не е Общината", заяви още Тотев.

Община Пловдив поддържа 26 публични регистъра, припомни кметът. Според него не е редно от НИНКН да иска общините да свършат неговата работа.

"Не знам дали въобще трябва да се предлага такова нещо на Общинския съвет. Според мен, когато влезе в сила новият Закон за паметниците на културата, това ще бъде ясно регламентирано", коментира още Тотев. Той заяви, че най-вероятно ще бъде приет вариантът, в който се отнемат до голяма степен правомощия на НИНКН и се връщат по места изнесените звена.

"Тогава ще си направим регистър за Пловдив и ще си го финансираме. Така ще знаем, че служителите са на подчинение на Общината. Ще изчакаме да мине законът и тогава ще вземем такова решение", каза още Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама