Габриела Петрова: Заставам с гордо вдигната глава, не съм нарушила антидопинговите правила

13:19, 28 мар 16 / Спорт 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес не съм дошла да се оправдавам. Много неща се изписаха, 20 различни версии се изказаха, но аз заставам с гордо вдигната глава и завявам, че не съм нарушила антидопинговите правила. Това каза на извънредна пресконференция спортистът на 2015 г. Габриела Петрова. Вчера стана ясно, че в кръвта на Петрова е намерено веществото мелдоний, което от 1 януари тази година влезе в черния списък на забранени вещества от световната лаборатория за допинг контрол. Преди месец същото вещество беше намерено и в кръвта на руската тениситка Мария Шарапова.

Петрова заяви, че е вземала за последно забраненото вещество през септември 2015 г.

"Аз съм проверявана всеки един ден в годината за всичко, което вземам. Когато разбрахме, че това вещество ще бъде забранено, през септември, преустанових приема му", каза още лекоатлетката.

Тя подчерта, че нито един спортист, чиято кръвна проба е показала наличие на веществото, не е наказан. "Не съм наказана и правата ми не са спрени, уведомена съм, че имам в кръвта такова вещество, пратила съм вече обяснение кога съм го взимала", каза тя.

Петрова каза още, че според нея не е нормално цели 150 спортисти да са показали положителна проба мелдоний. По думите й тази година е "олимпийска и няма логика толкова спортисти да рискуват участието си, при положение, че мотивацията на олимпиада е най-силна".

Треньорът на Габриела Атанас Атанасов допълни, че са решили да използват веществото след консултации със специалисти. Той посочи, че се е информирал за качествата на мелдония в интернет.

"След това се допитахме за употребата му с доктора на националния отбор на България, въпреки че беше позволен тогава този препарат. Докторът ни каза, че веществото е добро за възстановяване след натоварване и тренировки", посочи треньорът.

Атанасов отсече, че "нито може умишлено да й е даден препаратът или тя да го е взела по погрешка". По думите му "единственият вариант е, че препаратът остава трайно в организма, а ако не е това, всичко е една голяма грешка".

"Този препарат въпреки, че е забранен, не е допинг. Има много по-мощни препарати, които можех да й дам, ако съм решил да си слагам главата в торбата. Вещества, които щяха да я засилят много", каза още Атанас Атансов.

"Силно се надявам нещата да се разрешат до началото на летния сезон, защото ние сме стигнали до участие в диамантена лига. Аз очаквам тя да не бъде наказана изобщо. И имаме снование да го искаме това. Изискало сме евнтуално различно тестване на "Б" пробата. Твърдо стоим зад истината", допълни още мениджърът на Габриела Петрова Венца Атанасова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама