Започват археологическите разкопки на Небет тепе

13:40, 28 мар 16 / Култура 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Пловдив подписа договора за разкопки на Небет тепе, съобщи кметът Иван Тотев. Няколко сондажа ще бъдат отворени на места, където има засечени структури на база направената през миналата година стратиграфия.

Едно от местата е зоната до водохранилищата, където има обективни предпложения за съществуване на средновековна структура, наречена донжон. Ако археологическите разкопки безспорно докажат съществуването й, вече ще може да се говори за 100 възстановяване на части от комплекса.

Другите зони, в които има засечени структури, са на т.нар. Рахат тепе и в самия центъра на Небет тепе. Ще се направят сонаджи и в района на източната крепостна стена, която в момента е тревясала. До края на годината ще има ясна картина какво точно представлява Небет тепе, увери Тотев. Именно това бяха и големите критики по време на обществените обсъждания - че Общината не разполага с актуална информация върху какво може да стъпи за реализация на проекта.

След като станат ясни резултатите от археологическите разкопки, те ще бъдат изнесени пред обществеността и наесен може да започне дебатът за проектиране, увери Тотев. Идеята е до пролетта на 2017 г. да има одобрен проект и евентуално да започнат дейностите по изпълнение.

Припомняме, че първоначално предложен проект за Небет тепе предизвика много противоречиви становища сред обществеността в Пловдив и особено в средите на архитекти, историци и археолози.

Идейният проект за археологическия ансамбъл "Небет тепе" - "Цитаделата на Одриса", създаден от екип с ръководител арх. Юлий Фърков, месеци наред бе обект на много критики и негативни оценки от страна на редица експерти, които възразиха срещу идеите да бъде възстановена 14-метрова кула. Специалистите изразиха опасения, че ще бъдат загърбени други, по-ранни исторически пластове, които ще останат неекспонирани. Други пък открито заявиха, че реставрацията на средновековна крепост ще е бутафория. На едно от обществените обсъждания, която бяха проведени миналата година, пловдивчани дори освиркаха Божидар Димитров, който се обяви в защита на идейния проект.

Междувременно ОП "Градини и паркове" ще започне акция за премахване на саморасла растителност от северната страна на хълма, за да се разкрият в максимална степен видимите структури от пешеходно ниво. Ще бъде направено и осветление на крепостната стена отдолу. Голяма част от стената обаче се е самосрутила, но засега падналите камъни няма да бъдат връщани на мястото им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама