БСП-Шумен е против преструктурирането на общинските предприятия

13:41, 28 мар 16 / Политика 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Групата съветници на БСП ще гласува против предложеното от администрацията преструктуриране на общинските предприятия”. Това заявиха на пресконференция днес депутатът Иван Иванов и областният лидер на партията Тодор Тодоров.

Предложението на администрацията е да бъдат преструктурирани 3 от общинските предприятия – „Паркинги, гаражи и благоустройство”, „Обреден дом” и „Общински жилища и имоти”, а „Общински пазари” да бъде закрито и дейностите му да преминат към едно от останалите три.

Единствено „Общински жилища и имоти” (ОЖИ) запазва своето наименование, като ще отговаря и за управлението и търговска експлоатация на паркинги и гаражи. ОЖИ вече ще осъществява контрол върху спазване на правилата за паркиране, принудително задържане на превозни средства. Освен това предприятието ще отговаря и за управление и отдаване под наем на покрити и открити недвижими имоти и съоръжения за извършване на търговска дейност. Като последните дейности ще се осъществяват след като Общинският съвет реши да прекрати съществуването на предприятието „Общински пазари Шумен” ЕООД. Предложението ще се гледа на сесията на местния парламент, която ще се проведе на 31 март.

“От началото на управлението на ГЕРБ в Шумен наблюдаваме псевдореформи. Опасенията ни от предложеното преструктуриране са свързани с това, че те са седна цел – уволнения на хора”, каза народният представител Иван Иванов.

“Досега структурните промени са по-скоро в посока закриване на нещо, а не към промяна. ГЕРБ прави чистка под формата на структурни реформи”, заяви областният и общински председател на социалистите Тодор Тодоров.

Според БСП предлагането преструктуриране на общинските предприятия е само прехвърляне на дейности от едно предприятие към друго, но без мотиви и финансови разчети.

“Прехвърлянето на дейности е по-скоро концентрация на власт и финансов ресурс и ще доведе до освобождаване на хора, включително и членове и симпатизанти на БСП”, каза Тодор Тодоров.

Тодоров, който в момента е управител на общинското предприятие “Общински пазари” обясни, че това предприятие е търговско дружество и за да се закрие, то трябва да бъде обявено в ликвидация.

“За да се обяви търговското дружество в ликвидация трябват две условия – лоши финансови резултати и решение на принципала на дружеството за това, който е Общинския съвет. Няма и мотиви за ликвидиране на предприятието. Няма условия за ликвидацията му. Сливане на търговско дружество с предприятие не може да стане”, заяви Тодор Тодоров.

Тодоров допълни, че има усещане, че с ликвидацията на “Общинското предприятие” се създава възможност за разпродажба на активи на дружеството. Тодоров каза, че визира Централния пазар и очаква той да бъде разпродаден. Според Тодоров по този начин Общината дава и лош сигнал за отношението си към малкия и среден бизнес в Шумен.

На брифинга депутатът Иван Иванов обясни, че чака от ресорните министри отговори на няколко свои питания, касаещи проблемите на Шумен и областта.

До края на седмицата Иванов очаква отговор от Министерството на правосъдието и становището на Висшия съдебен съвет относно евентуалното закриване на съдилищата в Нови пазар и Велики Преслав.

“Има тенденция за прекратяване на дейността на двете съдилища, въпреки високата оценка, която са получили за дейността си”, каза Иван Иванов.

Депутатът заяви, че очаква отговор на въпроса си с какви средства ще бъде изградена санитарно-охранителна зона /СОЗ/ на яз. “Тича”. Въпросът Иванов е отправил към министър Лиляна Павлова, защото стана ясно, че СОЗ ще се изгражда със средства на ВиК дружеството в Шумен, което е под шапката на министерството на регионалното развитие и благоустройството.

“Средствата, които ще отдели ВиК трябва да бъдат одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и начислени върху цената на водата на шуменци. Въпросът ми е дали МРРБ ще поеме разходите за изграждане на СОЗ или ще се плащат от гражданите”.

Иванов отново призова всички политически сили в Шумен да се обединят около искането пари за подготовката и изграждането на пречиствателната станция за питейна вода на яз. “Тича” да бъдат отпуснати от държавния бюджет.

Иванов заяви още, че от началото на февруари чака отговор от министър Москов какво налага сливането на болниците в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама