Месец след примирието в Сирия: Драстичен спад на цивилни жертви

14:09, 28 мар 16 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Месец след като в Сирия влезе в сила примирието за прекратяването на огъня Сирийския център за наблюдение на човешките права отбеляза драстичен спад в броя на цивилните жертви.

360 души са били убити през последните 30 дни. Това е най-малкия брой загинали в рамките на месец през последните четири години от конфликта в размирната страна.

В зоните, в които е установено спиране на огъня, от 27 февруари до 27 март са загинали 174 цивилни, включително 41 деца. За сравнение, през предходния месец цивилните жертви са били над 1100.

Примирието не важи за териториите, които са контролирани от терористичните групировки „Ислямска държава” и „Фронт ал Нусра”, където рез последния месец са загинали 189 цивилни.

"От ноември 2011 г. не е имало толкова малък брой загинали мирни граждани. Разликата е огромна. Това е много позитивно развитие", изтъкна ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдулрахман.

Примирието в размирната страна беше договорено от държавния секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров и влезе в сила на 27 февруари.

Миналата седмица след края на първия етап на мирните преговори за Сирия в Женева специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура обяви, че по време на 10-дневните преговори представителите на сирийското правителство и Върховната преговаряща комисия на опозицията са постигнали съгласие по 12 принципни въпроса.

Мистура заяви, че следващия кръг от преговорите трябва да започне по план на 9 април и изрази надежда постигнатото съгласие да помогне на двете страни за стабилизиране на резултатите в преговорите, с цел да проведат по-подборни и по-практически разговори в бъдеще.

От 29 януари тази година започна новия кръг от мирните преговори по сирийския въпрос в Женева, но заради големите разногласия между участниците той бе прекратен на 3 февруари и не бе възстановен до 25-ти както бе по план. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама