Мустафа Хаджи: Една джамия в София е недостатъчна, молим се по тротоарите

14:23, 28 мар 16 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поставили сме много отдавна въпроса за втора джамия и не виждам смисъл да го повтарям многократно. Единствената джамия в София не е достатъчна. Това заяви пред журналисти главният мюфтия Мустафа Хаджи в отговор на въпрос на София Topnovini.bg има ли наистина нужда от втора джамия в столицата, след като преди дни от това се оплакаха и депутатите Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов.

"Свидетели сте, че всеки петък голяма част от молещите се изпълняват молитвите си на тротоара, което е крайно неприятно. Ако се намерят далновидни политици да решат този въпрос, ще бъде добре за всички", обясни Мустафа Хаджи. Според него броят на джамиите винаги се определя от това колко необходимост има и колко мюсюлмани има в тях, така че да са достатъчни или не. За месчидът в столичния квартал "Люлин", заради който на 18 март имаше и протести, главният мюфтия заяви, че е законен и има регистрация. 

По време на изявлението си на конференцията "Мюсюлманско изповедание 2016-2021 г." той подчерта, че мюсюлманската общност в България продължава да бъде изложена на натиск от страна на крайни политически организации. Като доказателство на тезата си, Мустафа Хаджи даде за пример именно протестите на ВМРО в квартал „Люлин”. Според него на фона на използването на религията с политически цели, мюсюлманската общност в България е призвана да отстоява мюсюлманските ценности.    Мустафа Хаджи отправи послание, като подчерта, че като мюсюлмани са длъжни да покажат реалното лице на исляма, а това е, че като последователи на тази религия не желаят лошо за никого. 

"За нас е от изключително голямо значение този мир и това разбирателство, което е било векове наред в България, да продължи. България има с какво да се гордее и да даде на света. Наш ангажимент е да направим всичко по силите ни да продължаваме да работим с мюсюлманската общност и да не се допускат в България радикално мислещи елементи", категоричен бе Мустафа Хаджи. 

Според него радикалният ислям е вреда, както за мюсюлманите, така и за цялото общество. "Като български граждани ще продължим да отстояваме това, което ни се полага по Конституция", добави още Мустафа Хаджи. 

По думите му ислямската религия трябва да се преподава от хора, които са специалисти. "Свидетели сме на насилие на деца, ученици и възрастни хора, което е факт поради липса на религиозно възпитание и води до подмяна на ценностната система на обществото. Друг аспект, в който мюсюлманското вероизповедание ще работи, е сътрудничеството с държавата. Мюсюлманското вероизповедание е потърпевшо", уточни Мустафа Хаджи. 

Той бе категоричен, че трябва да окажат съдействие на държавните органи за решаване на проблемите с бежанците, строг контрол по отношение проповедите на имамите, разяснителна кампания за опасността от радикален начин на възприемане на исляма.   Главният мюфтия припомни, че в България са разрушени много молитвени домове, но запазените джамии не могат да бъдат ничия собственост, освен на мюсюлманската общност. "Националисти, представящи се за патриоти манипулираха общественото мнение, като посочиха, че тези джамии ще бъдат дадени на Република Турция. Няма да се откажем от законните си права – да си върнем онези имоти, които са отнети неправомерно от мюсюлманското вероизповедание", закани се Мустафа Хаджи.

Очертан беше и въпросът с религиозното образование.  "Налице е злоупотреба с религията и отдалечаване от нея. Необходимо е средно положение. Мюсюлманското вероизповедание разполага с 300 училища. Налице е засилен интерес към тях", доълни той. За вероучението в държавните училища, Мустафа Хаджи коментира, че българските политици изглежда са съгласни с насилието с посегателството над ученици и учители, но не и с доброто възпитание на децата. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед заяви, че днес избрали 20-те районни мюфтии в страната и подчерта, че ще отстояват правата на мюсюлманите. По думите му реалният брой на мюсюлманите в България надвишава 1 млн. души. 

Сред присъстващите на конференцията бяха и депутатът от Реформаторския блок Корман Исмаилов, посланикът на Турция Сюлейман Гьокче и посланикът на Палестина Ахмед ал Мадбух.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама