Ученици и пенсионери са читателите в читалищните библиотеки в Добрич

15:18, 28 мар 16 / Култура 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сред посетителите на читалищните библиотеки в Добрич  преобладават читателите в учаща се възраст – ученици и студенти, след които се нареждат хората от третата възраст и читателите в активна възраст. Това става ясно от годишния доклад за дейността на читалищата през 2015 г., който днес бе изпратен от областния управител Детелина Николова до министъра на културата Вежди Рашидов. Николова е изискала от кметовете на общини да предоставят доклади, съдържащи информация за постиженията, проблемите и приноса на всяко едно Народно читалище, регистрирано на територията на съответната община, както и анализ на изпълнението на годишната програма за развитие на читалищната дейност, и в каква степен тя е допринесла за изпълнението на програмата за развитие на общината  (колко читалища, колко работни места, школи, състави, по възраст, по пол, каква е била ефективността от работата им - оценка на въздействие, подобрени условия в читалищата - ремонти, създадени нови продукти, и др.).

През 2015 г. библиотечният фонд на читалищата в Община град Добрич наброява 191 568 библиотечни документи. Общият брой на читателите е 1287, а регистрираните посещения в читалищните библиотеки са 13 533.  Един от големите проблеми на читалищните библиотеки е поддържането на актуални колекции. За поредна година повечето читалищни библиотеки нямат абонамент на специализирани вестници и списания, които да са в областтна на икономиката, философията, педагогиката, екологията и др.

От доклада става ясно, че в община Добричка близо 80% от всички мероприятия в културния календар  са реализирани  в читалищата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама