Алексей Петров дойде да свидетелства по делото „Станишев“, но не знае защо

15:42, 28 мар 16 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна поредното изслушване на свидетели по делото срещу бившия премиер и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Той е обвинен за това, че е изгубил секретни документи на контраразузнаването си по времето, когато е бил министър-председател.

Секретните документи, за които става въпрос, са съставени в периода, когато Петко Сертов беше шеф на ДАНС. За изчезването на документите се разбра, когато премиерът Борисов заяви, че „лоялен гражданин“ му е донесъл документите. По-късно стана ясно, че това е бил бившият сътрудник в ДАНС Алексей Петров.

По делото вече бяха изслушани Бойко Борисов и Петко Сертов. Днес ще бъдат изслушани Алексей Петров и бившият зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков не се яви да бъде изслушан пред съда, въпреки че беше редовно призован. Страните по делото нямаха възражения и съдия Александра Иванова даде ход на заседанието, като помоли журналистите да излязат заради спецификата на въпросните документи.

Преди да влезе в залата Алексей Петров се спря да говори пред медиите. По думите му, доколкото той знае, всичко по делото е ясно. За намерения от него документ Петров каза, че той не е важен.

„Аз смятам даже, че той не е по обвинението. Сега ще разбера каква е връзката“, заяви бившата барета.

Петров каза още, че ако сега намери документ подобен на предишния, особено с гриф строго секретно и установи, че е на някоя институция ще го преостави отново. Другият му вариант бил да го хвърли на боклука.

Според Алексей Петров е „по-скоро нормално“, когато се намери такъв документ той да доведе до намирането на още липсващи документи. На въпрос защо мисли така бившият съветник в ДАНС отговори - „Защото, върнете се назад в исторята и вижте като се намерят документи как се постъпва“.

Възможно е Петров да има предвид станалите обществено достояние разработки на службите - „Галерия“ и „Лиана“, за които изтече информация в обществото.

При случая „Галерия“ стана ясно, че ДАНС е работила като политическа полиция, която е подслушвала журналисти, за да открият къде и как се пишат статиите, съдържащи негативни данни и оценки за самата Агенция, но не само за нея, а и относно дейността, функциите и ръководството на страната. Това става по нареждане на тогавашния шеф на ДАНС Петко Сертов, свидетел по делото срещу Сергей Станишев. В документите по разработката пък се посочва, че причина за започването са и „силните нападки срещу служителя на ДАНС Алексей Петров“, сега също привикан за свидетел. По това време на власт бяха Тройната коалиция с министър-председател Сергей Станишев.

В края на 2008 г. Софийска военноокръжна прокуратура отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер от страна на служители на ДАНС при откриването и воденето на ИД „Галерия”.

За разработката „Лиана“, се твърди, че разследва мрежата от съмнителни контакти на близки до управляващата ДПС лица с високопоставени служители в различни структури на изпълнителната власт и корупционни схеми по отпускането на средства по европейски програми. Тя е прехвърлена от ГДБОП на ДАНС, когато нейн шеф отново е Петко Сертов.

Според неофициална информация "Лиани" започва през 2006 г. През февруари 2007 година работата е спряна, за да се възобнови през април т.г., след смяната на Румен Петков.

Делото е замразено на 21 февруари 2007 г., когато е заведено в тогавашната Национална служба сигурност(НСС). Преди това по него е работила ГДБОП.

Бившия директор на военното разузнаване Йордан Бакалов обясни по оново време ревностната подкрепа от страна на ДПС за уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков с твърдението, че последният е прикрил "Лиани". Преди да бъде прехвърлен в ДАНС, Драшков бе началник на НСС. Той се появява и сега по делото срещу Станишев и изгубените секретни документи. Алексей Петров също се свързва с разработката „Лиана“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама