Личните лекари в Добрич ще протестират ефективно в сряда

15:43, 28 мар 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В сряда – 30 март, личните лекари в Добрич ще протестират ефективно срещу служебно наложения рамков договор. През целия работен ден ще бъдат затворени  кабинетите на общопрактикуващите лекари. Ще работят само двата кабинета за неотложна помощ в ДКЦ I и ДКЦ II, за пациенти със спешни състояния, съобщи председателят на Районна лекарска колегия д-р Галя Василева. Тя посочи, че по решение на Националния съвет на сдружението на общопрактикуващите лекари, в протестните действия ще се включат всички лични лекар. Изпратени са писма и до медиците в другите общини от областта.

Очаква се всички джипита  в областта, които са 148, да се включат в ефективния протест.

Поканени са да се присъединят и лекарите-специалисти от доболничната помощ. Има уверение, че ръководството на ДКЦ II подкрепя протеста. Ще се разговаря и с ръководството на ДКЦ I.

В писмото Сдружението на общопрактикуващите лекари настоява да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила сега действащият договор. Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари /ОПЛ/, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на МЗ и на сдружението, под контрола на премиера, се посочва в писмото.

Извършените и предлаганите промени в закони, наредби и проекта за решение на НЗОК, засягащи правилата на работата на ОПЛ, не водят до пряк или косвен ефект върху здравното състояние на хората. От сдружението допълват още, че не е вярно, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни; че са подобрени условията по диспансерно наблюдение на пациентите с хронични заболявания; че бюджетът за ОПЛ ежегодно и значително расте; че въвеждането на пръстов идентификатор ще подобри качеството на достъпа и контрола, особено при ОПЛ; че "има изобилие от талони за консултация в резултат на тяхното увеличение" и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама