Ивайло Дражев: Хотелски комплекс „Черноморец“ не е крал вода

16:07, 28 мар 16 25 935 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма кражба на вода от страна на „Хотелски комплекс Черноморец – БС“ ЕАД. Това твърди представителят на дружеството Ивайло Дражев в отговор на публикуван материал в Topnovini.bg, цитиращ решение на Районния съд в Бургас от 8 март 2016 г. по производство, образувано по искова молба от ВиК-Бургас.

Според решението на съдебния състав „Хотелски комплекс Черноморец – БС“ дължи на водоснабдителното дружество сумата от 6773,76 лв. за ползвани услуги за периода 21.08.2014 г. - 30.09.2014 г. и го осъжда да плати на ВиК направените по делото и в производството разноски от общо 1643,55 лв.

В решението на съда е посочено, че от ВиК са установили манипулиране на измервателното средство за вода в хотелския комплекс. Твърди се, че след извършена от ищцовото дружество проверка на водоснабдения обект на ответника на 30 септември 2014 г. е констатирано, че е скъсана постановената водопроводна пломба, чиято цялост е гаранция за правомерно функциониране на водомера. Установено е също така, че върху измервателното устройство за потребено количество вода е оказано въздействие.

Ивайло Дражев предостави на Topnovini.bg постановление за прекратяване на досъдебно производство от Районната прокуратура в Царево с дата 30 март 2015 г. (виж прикачените файлове). Самото производство е образувано от прокуратурата на 3 ноември 2014 г. срещу Неизвестен извършител за това, че в посочения по-горе период през месеците август и септември същата година в хотелски комплекс „Черноморец“ в Приморско е осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната система, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената вода. Последното представлява престъпление по чл. 234в, ал. 1 от НК.

Проверката на прокуратурата в Царево е установила, че на 26 юни 2013 г. служители на ВиК са демонтирали повреден фланшов водомер и са го заменили с нов. За тези действия обаче не са съставени двустранни протоколи. Така при първото отчитане на водомера за 2014 г. било установено, че той е подменен и е без пломба. Отчетничките вписали в карнета новия водомер и показанията му, като не уведомили ръководителя си за неговата подмяна. Не били предприети и действия за пломбиране на водомера и проверка на точността му. При следващ отчет на 19 септември същата година двете отчетнички установили, че водомерът е подменен и съставили протокол със забележка „скъсана пломба, показанието е по-малко от месец август“.

На 30 септември била извършена втора проверка, при която експерт продажби от ВиК съставил протокол за манипулиран измервателен уред и скъсана пломба на водомера. В констативния протокол липсват данни за състоянието на водомера – дали е повреден, работещ, вид, дебит и т.н.

От заключението на съдебно-техническата експертиза се установява, че вътрешната водопроводна мрежа на хотелския комплекс е присъединена към водоснабдителната система на ВиК-Бургас чрез законно водопроводно отклонение и водомерен възел. Това не може да доведе до непълно отчитане на потребеното количество вода. Не е установено друго включване от хотелския комплекс към водопроводната система, което да е довело до непълно отчитане на потребената вода. Самият собственик на комплекса Дражо Атанасов (бащата на Ивайло Дражев – б.р.) също отрича да има нещо общо и твърди, че не е знаел за подмяната на водомерите.

След цялостна оценка на събрания материал от прокуратурата постановяват, че липсват данни за извършено престъпление, тъй като няма доказателства за неправомерно присъединяване към водоснабдителната система, с което да са създадени условия за непълно отчитане на потребената вода, и прекратяват производството срещу Неизвестен извършител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама